Izabella Scorupco

Izabella Scorupco: "Jag är en högkänslig person"

Izabella Scorupco är en av få som lyckats med sin skådespelarkarriär i Hollywood. Men hon har också tackat nej till många erbjudanden för att det har blivit för stressigt. – Jag har ett otroligt behov av lugn, mer än de flesta andra tror jag.

Izabella har bott i Los Angeles i snart tjugo år men berättar att hon alltid längtar hem till Sverige, så mycket att hon letar efter anledningar att åka hit. Nu är hon aktuell med den svenskproducerade fantasy-thrillern Hidden som går på Viaplay.

– Sverige är Sverige. Alla som kommer härifrån längtar tillbaka. Något annat är orimligt. Jag saknar att kunna promenera på stan och att smsa en kompis och fråga: ”Hej ska vi fika?”. Fika-kulturen här är så mysig. Los Angeles är fantastiskt, men avstånden där, gör att man sitter i bilen hela dagarna.

Något annat hon saknar är det svenska lugnet.

– USA är ganska högljutt. Det finns många människor som är, vad vi i USA kallar för obnoxious. Det är inte så attraktivt. Jag tycker att det är härligt med folk som utstrålar makt med sitt lugn. När de sedan säger något betyder det så mycket mer än någon som hela tiden slår sig för bröstet.

Izabella om sin högkänslighet och hur det påverkat karriären

Aktuella Izabella Scorupco om sin högkänslighet och hur det påverkat hennes karriär.
Slå på ljud

Mediterar på toaletten

– Jag har ett otroligt behov av lugn, mer än de flesta andra tror jag. Mina kompisar och min familj tycker att jag är jävligt jobbig med mitt lugn (haha) men jag behöver det annars blir jag utbränd. Jag är en högkänslig person, en så kallad HSP:are.

Izabella berättar att hon alltid har sett sig själv som en utåtriktad person som i huvudsak får energi av samtal och möten med andra människor. Men på senare tid har hon förstått att det som egentligen ger henne energi är att dra sig tillbaka och vara ensam.

– Tydligen är det så att extroverter får energi av möten med människor medan introverter får energi av att ta det lugnt. Så jag är egentligen en introvert människa, vilket jag inte visste!

Numer har hon lärt sig att då och då ta pauser. Till exempel har hon gjort det till en vana att meditera några minuter när hon känner sig stressad. Och favoritplatsen för det är toaletten.

– Folk får tror vad de vill om vad jag gör därinne (haha). Jag har med mig öronproppar och när det blir för bullrigt så sätter jag i dem och blundar. Det är ett sätt att skydda mig själv. Jag är en jobbig jäkel och det är inte normalt men jag har lärt mig att jag får energi av att stänga ute omvärlden. Jag har alltid varit så här. Det är en av anledningarna till varför jag har valt att stå över vissa jobberbjudanden. Eftersom det har blivit för mycket ibland.

Izabella skämdes länge för hur hon var och hon tyckte att det var pinsamt att hon inte fungerade som andra. Och hon upplevde att folk i hennes omgivning tyckte att hon var neurotisk. Men så känner hon inte i dag.

– Jag skäms inte längre. Jag är så här som person. Jag kan inte fungera utan mitt lugn.

”Jag går under utan ögonkontakt”

Ständig uppkoppling och sociala medier gör det svårt att leva stressfritt, tycker Izabella. Själv har hon bara Instagram men erkänner att även hon kan fastna i scrollandet.

– Ibland kan jag känna: Varför slösar jag tjugo minuter på det här? Man får så mycket intryck hela tiden. De som är unga i dag handskas med det där mycket bättre eftersom de är vana vid det. Min dotter och son till exempel har inget behov av ögonkontakt (haha). Men jag går under utan ögonkontakt. Det är ju då som kemikalier som dopamin och serotonin frisätts. Bara det här att gå förbi någon på gatan som ler mot en kan sätta igång ett sådant rus i kroppen.

Sista avsnittet av Hidden visas på Viaplay i kväll.

Läs mer:

Izabella Scorupco tillbaka med nya svenska serien Hidden

Är du högkänslig? Svarar du ja på fler än 12 av de här frågorna så vet du

Högkänslig? Så hanterar du konflikter i relationen