Josefin Dahlberg ”Jag är fri”

Josefin Dahlberg har varit nykter i åtta år: ”Alkohol var min bedövning”

Josefin Dahlberg var tio år när hon drack sprit första gången. Idag är hon fri från alkoholen och har skrivit en bok med just den titeln. För Baaam berättar hon om varför hon som 20-åring bestämde sig för att bli nykter och hur hon vände det destruktiva och mörka till något positivt.

När Josefin Dahlberg i tidig ålder började inse att hon hade alkoholproblem kände hon inte till någon annan i samma situation. Hennes pappa var alkoholist, men honom kunde hon inte identifiera sig med. Istället kändes det som att ingen förstod henne. Idag önskar Josefin att hon hade haft någon att se upp till och inspireras av. Därför har hon skrivit boken ”Idag är jag fri” – för att finnas till för de som känner igen sig i hennes historia och inspirera till ett bättre mående utan alkohol.

I boken berättar hon om hur hon som tioåring drack sprit första gången, vilket blev startskottet för ett destruktivt leverne där alkohol var en bedövning. 15 år gammal var hon beroende och vid 20 sökte hon hjälp. I dag har Josefin varit nykter i åtta år och bloggar om personlig utveckling, inre välmående, mode, resor och sin nykterhet.


Vad betyder den här boken för dig?

– Otroligt mycket! Jag har drömt om att få skriva den här boken sen jag blev nykter för åtta år sen. Mitt mål var att ge ut den innan jag fyllde 30 och jag klarar det med ett år. Det känns som en otroligt viktig bok på så många sätt som jag hoppas når många.

Josefin Dahlberg ”Jag är fri”

Josefin Dahlbergs hade ingen att se upp till när hon i tidig ålder insjuknade i alkoholism, nu vill hon inspirera andra i samma situation.

Vad var det som hände för åtta år sedan?

– Då hade jag under två års tid sökt hjälp för mitt drickande, gått i terapi och ätit mediciner. Jag försökte med det mesta för att bota mitt dåliga mående och framförallt gjorde jag det med alkohol. Vissa saker fungerade kortsiktigt men sen var det som att inget funkade och då förstod jag att jag behövde göra en rejäl förändring. Jag visste att jag behövde sluta dricka.

Hur kommer det sig att du började dricka alkohol i så tidig ålder?

– Jag har två äldre systrar som är fyra och fem år äldre än jag och jag ville vara som dem. Därför testade jag att dricka, röka, sminka mig och gå på fest alldeles för tidigt. Jag ville inte vara barn, jag ville bli ungdom snabbare. Jag kände mig redo trots att jag inte alls var det.

Vad är det som hände när du drack alkohol?

– När jag väl hade fått i mig några glas ville jag bara ha mer. Jag fick inte nog, jag kände ingen spärr utan hällde i mig tills jag fick en black out. Även om jag och mina vänner tidigare hade gjort upp regler för hur mycket jag fick dricka på kvällen så spelade dessa ingen roll när första glaset var tomt. Alla regler, alla normer, alla moral var som bortblåst och det enda som gällde var att få i mig mer alkohol. Tills det blev svart.

Josefin Dahlberg ”Jag är fri”

Josefin kände ingen spärr när hon drack alkohol utan fortsatte dricka tills hon fick en black out.

När insåg du att du hade alkoholproblem?

– Redan som 15-åring förstod jag och mina kompisar att jag reagerade väldigt annorlunda på alkohol än va de gjorde. Och jag förstod väl att jag hade något form av problem men jag var långt från redo att göra något åt det. Det var först när jag var 18 år och min mamma tog mig till ungdomsmottagningens alkohol- och drogmottagning som jag förstod att jag hade riktiga problem.


Josefin säger att det svåraste med att bli nykter, till skillnad från vad många tror, inte var pressen från andra att dricka, utan att klara av att leva utan att fly.

– Alkohol var min bedövning och gjorde att jag orkade leva med de vidriga känslorna jag hade i kroppen. När jag tog bort alkoholen trodde jag inte att jag skulle klara mig. Jag fick jobba väldigt mycket med mig själv för att ta mig igenom de första månaderna som nykter. Personlig utveckling har varit en stor del av min resa och är än idag. Det är lösningen på mina problem, inte alkoholen.

Hur reagerade din omgivning när du bestämde dig för att bli nykter?

– Mina riktiga vänner och min familj jublade eftersom de under flera år försökt få mig att sluta dricka. Såklart fanns det alltid personer på fester och på krogen som tyckte det var ett märkligt beslut att sluta dricka när man bara är 20 år, men jag bestämde mig snabbt för att inte låta dessa personer påverka mitt val. De får tycka och tänka vad de vill, det viktigaste för mig är att jag vet att jag behövde sluta dricka för att kunna leva ett bra liv.

Josefin Dahlberg ”Jag är fri”

Josefins bästa tips till dig som känner igen sig i hennes situation är att våga ta hjälp.

Upplever du att du har fått bra stöd?

– Absolut! Mina vänner och min familj har alltid funnits där för mig. Och jag har även fått bra hjälp när jag sökt hjälp. Det är viktigt för mig att nämna, försök inte lösa allt själv, det finns så mycket bra hjälp att få. Våga söka hjälp. Du är värd det!

Vilka var de viktigaste nycklarna för dig för att vända problematiken till något positivt?

– Det finns en enorm kraft i ett beroende och precis som du säger lyckades jag vända det till något positivt istället för destruktivt. För mig har nyckeln varit att jobba med mig själv på riktigt. Att verkligen gå igenom allt. Det är inget kul arbete men det ger så mycket! Jag har aktivt jobbat med mig själv och sökt efter nya sätt att lära känna mig själv bättre och det är en resa jag aldrig kommer bli klar med. Än idag kan jag behöva jobba på att vända min drivkraft till det positiva och då är min inställning alltid avgörande. Jag försöker ha ett positivt synsätt och hålla fast i mina rutiner som hjälper mig i rätt riktning.

Vad är dina bästa tips till de som känner igen sig i din historia?

– Att våga söka hjälp! Att ha en tillit till att det går att leva ett roligt och fantastiskt liv utan alkohol, se mig som ett bevis. Och att du kan klara av det!


Om du har alkoholproblem kan du vända dig hit:

* Du kan söka vård på en vårdcentral eller ringa till alkohollinjen på telefonnummer 020-84 44 48.

Läs mer:
Ida Warg om nya livet som mamma – se förlossningsvideon här
Eva Röse tar kampen för feminismen varje dag: ”Vi är en armé av systrar”
Antalet anmälda våldtäkter ökar – därför kan det vara något bra
Emma, 27, fick livmoderhalscancer: ”Jag trodde det bara var en cellförändring”

Foto: Josefin Dahlberg