Julián har uppfunnit en bh som kan upptäcka bröstcancer

Julián har uppfunnit en bh som kan upptäcka bröstcancer

När Julián Ríos Cantús var 13 år fick hans mamma bröstcancer. Hon överlevde med nöd och näppe och inspirerade Juliáns uppfinning – en bh som upptäcker bröstcancer.

Läs mer: Det här händer med bröst – i alla åldrar

Den mexikanska 18-åringen Julián Ríos Cantú förlorade nästan sin mamma när han bara var 13 år gammal. Hon hade bröstcancer och sjukdomen inspirerade Juliáns idé för en ny uppfinning: en bh som kan upptäcka bröstcancer. Det rapporterar Huffington Post.


Bh:n har namnet ”EVA” och med känseldetektorer ska den kartlägga bröstens yta och granska hudens textur, färg och temperatur och spara informationen. När det finns en tumör i bröstet finns det mer blod och värme och om det är stora förändringar i bröstets struktur och temperatur ska bh:n upptäcka det. Om bh:n märker att förändringarna kvarstår påminner den bäraren att uppsöka en läkare.

Foto: Higia Technologies

Anledningen till att tekniken tog formen av en bh är att den håller brösten i samma position. Bh:n är dock endast en prototyp och Julián uppskattar att det kan dröja två år innan den finns tillgänglig för användning. Tekniken har redan fått stor uppmärksamhet och vann pris på Global Student Entrepreneur Awards.

Foto: Higia Technologies