Kaffedrickare? Grattis! Forskning visar att du lever längre

Kaffedrickare? Grattis! Forskning visar att du lever längre

Om du inte redan drack ditt kaffe i godan ro så har du ett skäl att göra så nu. Två stora studier visar nämligen att kaffedrickare lever längre.

Läs mer: Smarrigaste kaffetrenden – så gör du din egen cold brew

Det har länge rapporterats om kaffets hälsoeffekter – och nu finns ytterligare en studie att lägga till i högen av bevis på att den varma drycken är bra för oss. Två nya studier gjorda i USA respektive Europa visar att kaffedrickare lever längre, rapporterar SVT Nyheter.

Den europeiska studien, som publicerades i Annals of Internal Medicin, omfattar drygt 520 000 personer i tio olika länder. Resultaten visar på att stordrickare av kaffe har 7-12 procents lägre risk att dö i förtid jämfört med de som inte drack kaffe alls.


Att dricka kaffe har även andra fördelar. Studien visar att kaffedrickare löper mindre risk att drabbas av hjärt- och magsjukdomar och stroke. Föredrar du koffeinfritt? Inga problem, forskningsresultaten pekar på att hälsoeffekterna inte är kopplade till själva koffeinet.

Den amerikanska studien omfattar drygt 185 000 personer och forskarna fann att personer som dricker fler än fyra koppar kaffe per dag har en 18 procents lägre risk att dö i förtid jämfört med de som väljer bort kaffet.

Foto: IBL