Kalla händer och hudproblem – 11 vanliga problem som kan bero på stress

Kalla händer och hudproblem – 11 vanliga problem som kan bero på stress

Vissa stresstecken har vi koll på, men visste du att flera vanliga problem kan bero på att du dundrar på för fort? Vi listar.
5 saker som får dig att må dåligt på jobbet
1:9

Efter reklamen: 5 saker som får dig att må dåligt på jobbet

(1:9)

Slå på ljud

Utbrändhet är en av våra nya folksjukdomar, sjukskrivningarna ökar – och unga kvinnor ligger i riskgruppen att drabbas.

– Stress är ett stort samhällsproblem och det finns många normer idag som spär på det. Som idén att effektiva människor klarar av att hålla många bollar i luften samtidigt – fast hjärnan är inte byggd för det, säger Giorgio Grossi, forskningsansvarig på Stressmottagningen i Stockholm.

Det är viktigt att ta tidiga tecken på utbrändhet på allvar, annars kan man drasa rätt in i väggen. Plötsligt en dag kanske man inte kommer ur sängen, eller tappar grundläggande förmågor som att minnas, läsa eller skriva.

Här är några vanliga problem där lösningen kan vara att dra ner på tempot, men är du orolig eller tveksam så ska du alltid söka hjälp hos vården!

Läs också: Underbara Clara: Det här hade jag velat veta innan jag blev utmattad


Hudproblem

Du kan få flera olika typer av hudutslag av stress. Eksem och inte minst herpesinfektioner brukar blomma upp när man känner sig pressad och trött.

Problem med magen

Matsmältningen börjar strula vid stress. Syraproduktionen i magen stannar nämligen av när man stressar och när man slappnar av igen blir det istället en överproduktion. Det kan ge problem med gaser, tarmljud, förstoppning, diarré, illamående, kräkningar och värk av olika grad – även om man äter bra. Magsår kan ibland bero på stress.

Läs mer: Så lindrar du en gasig mage

Många förkylningar

Långdragen stress påverkar vårt immunförsvar så att vi lättare drabbas av infektioner.

Kalla händer

När vi stressar andas vi annorlunda och då blir man yr och kall om fingrarna och det kan kännas som sockerdricka i läpparna.


Trötthet och oro – och att du skjuter upp

Att känna oro (det behöver inte vara för just något stressrelaterat), ångest, nedstämdhet, trötthet, känslor av otillräcklighet, isolering och en olust att börja dagen kan bero på stress. Även ifall mycket börjar kännas ansträngande och du börja skjuta upp både arbetsuppgifter och planer.

Svajigt humör

Stress kan göra dig grinig och lättrörd. Du har nära till gråt utan att veta varför eller så blir du skogstokig för minsta lilla. Du övertolkar kommentarer och startar konflikter.

”Bomull i huvudet”

Stress gör att du får svårt att koncentrera dig, komma ihåg saker, fatta beslut och ta itu med problem. Ens engagemang och uthållighet minskar. Dessutom kan du bli känslig för intryck, speciellt ljud.

Högt blodtryck

När vi stressar får vi högre puls och blodtryck (och det är en riskfaktor för flera sjukdomar som hjärt- och kärlsjukdom). Man kan få hjärtklappning, tryck över bröstet, darrighet och domningar.


Värk – lite överallt

Både spänningshuvudvärk och migrän kan utlösas av stress. Även många former av muskelvärk har samband med stress, i vissa fall har även det kroniska smärttillståndet Fibromyalgi bero på det.

Dålig sömn

Är du stressad kan du få svårt att somna, eller så vaknar du på nätterna och ligger och snurrar. Du kan också få ett omåttligt behov av sömn. Sömnbehovet är individuellt men de flesta behöver mellan nio och sex timmar sömn varje natt.

Att du inte tar hand om dig…

Som stressad är det vanligt att intala sig själv att man inte alls mår dåligt, utan börja självmedicinera med värktabletter, socker, koffein, tobak, och alkohol. Det här bryter ned kroppen och minskar möjligheterna till läkning och kan även kopplas till flera svåra sjukdomar.

Dessutom slarvar man lätt med mathållning, motion och vila och prioriterat bort fritid och umgänge – allt det som gör en frisk. En negativ livsstil ökar direkt och indirekt riskerna flera allvarliga sjukdomar.

 

Läs också: Flora Wiström: Min stress smittar av sig på mina relationer – nu får det vara nog

Källa: Stressmottagningen

Foto: IBL