Scenen i ”Sex and the City” där karaktären Charlotte klagade över sina underlivsproblem är en klassiker. Hon sökte hjälp för en misstänkt svampinfektion, men lämnade gynekologen med diagnosen ”deprimerad vagina” – och fick ”antidepressiv medicin för lokalt bruk”.
Diagnosen finns inte i verkligheten, det gör däremot vestibulit.
Precis som i Charlottes fall tror många till en början att det är en svampinfektion de drabbats av, men den eskalerande smärta kring slidöppningen blir snabbt bevis på att det är något annat som är fel. Det kan vara ett tecken på vestibulit, också kallat lokaliserad provocerad vulvodyni. Tillståndet kan drabba alla kvinnor, men särskilt yngre är utsatta. Man tror att var tionde svensk kvinna i åldersgruppen 18-25 får det någon gång. Vestibulit innebär också risk för samsjuklighet till exempel med andra smärtsjukdomar, psykisk ohälsa och återkommande svampinfektioner samt kan ha en negativ inverkan på fertilitet och öka risken för allvarliga bristningar vid förlossning. Det är därför viktigt att söka hjälp.
Vad är vestibulit?
Vestibulit visar sig som en svår smärta kring slidöppningen och gör samlag så plågsamma att de oftast inte är möjliga att genomföra. Tamponger, att cykla eller rida eller bära tighta byxor kan också orsaka svåra smärtor.
Vanliga tecken är:
- smärta vid samlag eller när något förs in i slidan, till exempel en tampong
- rodnad i förgården
- smärta vid tryck över de rodnade områdena
- ovanstående besvär i minst 6 månader
Och exakt vad som orsakar vestibulit vet inte läkarna ännu, men det finns en ökad risk att drabbas om man använder hormonella preventivmedel, har återkommande svampinfektioner, har samlag trots att det gör ont eller har behandlats för kondylom. Även stress har en koppling till vestibulit.
Den som drabbas får rådet att inte använda receptfria medel mot svamp i underlivet, byta ut hormonella preventivmedel om de används och prova smärtstillande gel eller glidmedel vid sex. För många blir det en ond cirkel, där samlag kopplas med smärta och både fysiskt och psykisk lust uteblir vid sex. Samtalsterapi och akupunktur kan vara en bra lösning då, den hjälpen kan fås via barnmorska eller gynmottagningen.
Anna kände smärta i underlivet i flera år innan hon fick diagnosen vestibulit. För Baaam berättar hon om hur sjukdomen påverkat relationer, sex, kroppen – och hur hon blev smärtfri
Anna var 16 år när hon kände av smärtan för första gången. Men det skulle dröja länge innan hon fick rätt diagnos. Läs hela hennes berättelse här.
Läs mer: Anna, 33, blev frisk från vestibulit: ”Mitt sexliv började vid 30”