Nu finns appen som vill svara på dina frågor om kejsarsnitt

Hur ska man träna efter kejsarsnitt? Vad gör man med ärret? Karin, Alexandra och Pernilla tog frågorna de själva och andra kvinnor haft om kejsarsnitt och samlade svaren i en egen app.

Läs mer: Är du redo att skaffa barn? Här är testat som ger svar

Bristande information, osäkerhet och frågor som inte fick svar var det som fick Karin Bäcklund, Alexandra La Placa och Pernilla Printzell att skapa appen Kejsarsnittsguiden. En app som, precis som namnet antyder, ger information, statistik, tips och forskning om vad som händer före, under och efter ett kejsarsnitt.

– Appen svarar på de frågor som vi tre grundare hade själva efter våra kejsarsnitt och även de mest googlade frågorna om kejsarsnitt.

Kejsarnsittsguiden innefattar även en del om återhämtning som i tidsintervaller förklarar vad som händer i kroppen efter ett kejsarsnitt. Det finns även en träningsdel med videos från graviditet till 20 veckor efter kejsarsnittet, ett område som många kvinnor har frågor om.


Alla tre grundare har egna erfarenheter av kejsarsnitt. Karin gjorde ett planerat snitt, Alexandra ett som var planerat men blev akut och Pernilla ett akut kejsarsnitt.

– Jag var helt inställd på att föda vaginalt så för mig var återhämtningen som en chock, säger Pernilla.

Men när Pernilla skulle söka information om kejsarsnitt var den svårt att hitta. Upplevelsen delades av Alexandra och Karin.

Läs mer: Stor guide: Så skriver du ett förlossningsbrev

Information om just återhämtning och träning beskriver Karin, Alexandra och Pernilla som en stor kunskapslucka. Det är inte heller helt självklart att personliga tränare vet hur man ska träna på bästa sätt efter ett kejsarsnitt.

– Jag frågade runt om när jag kunde börja träna för jag kände mig väldigt svag efter kejsarsnittet och hade ett behov av att känna mig starkare. Till och med när du ska göra ett planerat kejsarsnitt får du bara med dig ett papper hem inför operationen med vad man ska äta osv. Och det är all information du får. Det dyker upp en massa frågor hela tiden och du har ingenstans att vända dig.


Som en del av appen gör de även en podd där de fördjupar sig i olika aspekter av kejsarsnitt och träffar experter. Det första avsnittet handlar om myter – något det finns gott om.

– Det är många osanningar som grundar sig i åsikter om kejsarsnitt. Det är väldigt mycket tyckande om kejsarsnitt överlag och planerade specifikt. En av de vanligaste myterna är att kejsarsnitt är en quick fix, en lätt väg ut.

Läs mer: 4 saker som händer efter en förlossning – som du vill veta innan du föder

Det är många saker som Alexandra, Karin och Pernilla skulle vilja att fler kvinnor visste om kejsarsnitt. Till exempel att det är en stor bukoperation med lång återhämtning, längre än vad man kan tro. Ytterligare något som det råder stor förvirring kring är avslaget. Det är en vaginal blödning som kommer från såret i livmodern där moderkakan har suttit.

– Jag hade i alla fall sex veckors avslag, det var ingen som nämnde det alls.

Något annat som inte är helt självklar kunskap är att man inte bör bli gravid på ett helt år efter kejsarsnittet, så lång tid kan det ta för kroppen att läka färdigt.

– Det finns rapporter från vården som säger att det finns en kunskapslucka när det kommer till förlossningsvården, den är specifikt eftersatt. Därför känns det också bra att hjälpa till.

Foto: Kejsarsnittsguiden