ANNONSSAMARBETE MED VATTENFALL
Tänker du mycket på klimatet? Prata med en ingenjör!

Tänker du mycket på klimatet? Prata med en ingenjör!

Det är mycket snack om klimatet nu – och om hur vår livskvalitet i framtiden kommer att påverkas av vår livsstil idag. Rapporteringen kring klimatförändringarna riskerar att få oss att ge upp hoppet och bli passiva, istället för att motivera oss att göra skillnad. Faktum är att mycket görs i detta nu för att bidra till en mer positiv utveckling. Här är tre saker som kan lindra din klimatångest.

1. Var medveten om den mänskliga hjärnans ”negativity bias”

Negativity bias är ett begrepp inom psykologin som beskriver hur den mänskliga hjärnan har lättare att ta till sig negativ information än positiv, trots att de presenteras i samma utsträckning. Man tror att det kommer från ett behov av att hantera fara, som härstammar från när vi levde på den farofyllda savannen. ”Negativa nyheter”, som till exempel åsynen av ett farligt djur, kunde vara förenat med livsfara. På den tiden hade hjärnans tendens att minnas dåliga nyheter ett tydligt syfte. Idag är det tyvärr så att det oftare leder till att vi har lättare att komma ihåg en enda negativ kommentar om vårt utseende än tio komplimanger. När det gäller klimatrapporteringen kan det vara svårare att ta till sig och komma ihåg alla de framsteg som faktiskt görs. Så var medveten om att din hjärna har lättare att fokusera på det negativa och försök hitta information om det som faktiskt går åt rätt håll. Läs vidare för några av den senaste tidens positiva framsteg!

2. Ta reda på mer om den positiva utveckling som sker

Mycket av den utveckling som sker nu är positiv. Året inleddes med att USA återgick till Parisavtalet, som framför allt går ut på att begränsa den globala uppvärmningen genom att minska utsläppen av växthusgaser. Här hemma redovisar Energimyndigheten en minskning av energiförbrukningen överlag, en ökning av andelen vindkraft och utbyggnad av solkraften. Hälften av alla nya bilar som såldes i oktober i år var elbilar eller laddhybrider, och nästan en fjärdedel var rena elbilar, en ökning med nästan 100 procent jämfört med förra året. Vattenfall driver tillsammans med Cementa ett projekt för att utveckla klimatneutral cement och i ett annat initiativ arbetar man för fossilfri stålproduktion. På så sätt hoppas man kunna sänka koldioxidutsläppen med 10 procent. Men, vi vet ju att det kan vara svårt för hjärnan att ta till sig positiv information. Så om du fortfarande har klimatångest, läs vidare!

3. Unna dig själv lite engineerapy – gå och prata med en ingenjör

Att gå i terapi är en väl beprövad metod som hjälpt många att komma till rätta med tankar och känslor som sätter käppar i hjulet för vårt mående. Dels kan det vara bra att få berätta om sin oro och känna att man inte är ensam. Men det kan också hjälpa att få ställa sina frågor till några av dem som är med och driver den positiva utvecklingen. Därför erbjuder nu det svenska energibolaget Vattenfall något som de kallar Engineerapy – ett 20 minuter långt videosamtal med en ingenjör eller en extern expert där du kan få svar på sådant som du undrar kring klimatförändringar och vad som görs för att vårt jordklot ska må bättre. Boka din tid här!

TV: 10 saker du kan göra för klimatet redan i dag
1:59

Efter reklamen: TV: 10 saker du kan göra för klimatet redan i dag

(1:59)

Slå på ljud