Kostexperten: Det här är den perfekta frukosten

Det där med dagens viktigaste mål var ingenting som din mamma hittade på. Nutritionisten Emanuel Widmark ger dig några viktiga frukostsanningar.

Just det här med regelbundna frukostvanor är något som ofta lyfts när det handlar om hälsa. Baaams näringsfysiolog Emanuel Widmark förklarar varför frukosten är toppen:

– Du har hela dagens aktiviteter framför dig. Att äta en bra frukost ger energi, vilket i sin tur blir en motivationsfaktor för att träna och göra andra bra och hälsosamma val.

Dessutom sänker frukosten nivån av stresshormonet kortisol som bland annat är kopplat till nedbrytning av muskelprotein vilket i sin tur, på sikt, leder till att ämnesomsättningen sänks. Det finns alltså även en fysiologisk koppling till att frukosten kan hjälpa dig att hålla dig i form.


Emanuel rekommenderar att varje vecka variera mellan tre olika frukostar, och inte fastna i ett mönster med samma gamla fil och flingor varje morgon.

– Variationen är bra för att täcka alla livsmedelsgrupper och få i dig allt du behöver. Vi mår alltid bättre av variation, och studier har visat att människor som äter varierat mår bättre och lever längre. Variationen kan också vara bra för att hålla förbränningen på topp.

– Växla mellan grötfrukost, fil och flingor, smoothies och bröd. Se till att få i dig frukt, nötter, frön och bär, tipsar Emanuel.

Nutritionistens favoritfrukost:

* Havregynsgröt med bär för kolhydrater och fibrer.

* Ägg för protein.

* Ditt favorit-te (för att dricka något kalorisnålt som är roligare än vatten).

Foto: IBL