Kristin om sin preventivmedelsresa: "Jag vill inte påverka min kropp för mycket"

Kristin om sin preventivmedelsresa: "Jag vill inte påverka min kropp för mycket"

När Baaams bloggare Kristin Zetterlund först började med p-piller fick hon dålig information om andra preventivmedel – i dag har hon läst sin läxa ordentligt och kommit fram till det bästa alternativet för henne. ”Det är ett häftigt sätt att lära känna sig själv och sin menscykel”.

Kristin Zetterlund bor i Stockholm, jobbar som Digital Marketing Manager på & Other stories och extraknäcker även som DJ. I sin blogg hos Baaam blandar hon högt och lågt, djupt som ytligt. Feminism och karriär blandas med skönhet och outfits. Här berättar Kristin om sin resa från p-pilleranvändare till att hon i dag vaknar varje morgon med en enda tanke – att ta tempen!


Hur var din första upplevelse av preventivmedel?

Jag började med p-piller, men det var inget jag snackade om med någon då. Nu i efterhand kan jag tycka att det var väldigt dålig information kring för- och nackdelar med olika preventivmedel. När jag senare pratade om det med kompisar märkte jag att vissa fick problem med huden, andra gick upp i vikt. Men det funkade för mig och det kändes inte som att det fanns några alternativ.

 Vilka alternativ har du testat sedan dess?

Jag började rätt snabbt med p-ring istället, vilket var nytt då och kändes smidigare. Det kändes bättre eftersom hormonerna var lokalt. I typ 10 år använde jag p-ring.


Jag fick dålig information kring för- och nackdelar med olika preventivmedel

Baaams bloggare Chrystelle, Dasha och Kristin möttes för att dela sina erfarenheter kring preventivmedel i allmänhet och Natural Cycles i synnerhet. Se filmen nedan.

Vad fick dig att vilja testa Natural Cycles? 

Jag hade hört talas om det mer och mer, och upplevde att det blev allt vanligare som preventivmedel. Det kändes väldigt techigt först och jag fattade inte hur appen kunde visa om det var en grön eller röd dag.  Men när jag läste på tyckte jag det var så häftigt med algoritmen. Jag hade dålig koll på min kropp, och defintivt ingen koll på min menscykel innan jag började.

Eftersom jag är väldigt mycket en rutinmänniska så kändes det inte som ett problem att börja ta tempen varje dag. Om många andra klarar det, varför skulle inte jag klara av det?

Vad ska man tänka på om man vill testa den här appen?

Nu har jag använt Natural Cycles i ett år och jag är supernöjd, det passar mig bra. Det är ett bra sätt att ta reda på mer om sig själv, jag upptäckte att jag har rätt regelbunden mens.

Det är ju individuellt, men om du är intresserad av att se hur Natural Cycles fungerar för dig, så ge det en ärlig chans, och ta tempen varje morgon. Du behöver vara en morgonmänniska med rutiner.


Det viktigaste för mig är att jag kan lita på ett preventivmedel, att det är smidigt och inte påverkar kroppen för mycket. Natural Cycles känns som ett steg i rätt riktning.


Du behöver vara en morgonmänniska med rutiner

Om Natural Cycles

2013 lanserades Natural Cycles på marknaden av fysikerna och äkta makarna Elina Berglund Scherwitzl och Raoul Scherwitzl. 2017 certifierades produkten som preventivmedel och började säljas på apotek. I dag använder över 600 000 kvinnor Natural Cycles i 161 länder.

Så fungerar appen

 

  • Varje morgon mäter användaren sin kroppstemperatur, med en basaltermometer som har en högre känslighet än en klassisk febertermometer.
  • Temperaturen matas in i appen och användaren får en röd (fertil – använd skydd) eller grön (ej fertil) dag i retur (algoritmen lär känna användarens unika cykel och det kan ta några månader innan man får många gröna dagar).
  • Kroppstemperatur varierar under menscykeln och med den datan som grund identifierar Natural Cycles fertila dagar, ägglossning, mens, osv.

Läs mer om Natural Cycles här.