Kritiken mot Gwyneth Paltrows hälsoföretag Goop

Kritiken mot Gwyneth Paltrows hälsoföretag Goop

Gwyneth Paltrows hälso- och livsstilsföretag Goop och nya Netflix-serien The Goop Lab kritiseras för att sprida lögner och hälsoråd utan vetenskaplig grund. Vi har tittat närmare på vad kritiken har riktats mot.

Sommaren 2017 meddelade Gwyneth Paltrow att hon planerade att lämna bioduken och lägga all sin energi på sitt hälsoföretag Goop. Hon grundade företaget redan 2008 och började då skicka ut enklare nyhetsbrev med tips på de bästa massageställena på Upper East Side i New York och olika new age-budskap. I dag erbjuder de också e-handel (med bitvis skrämmande överpriser!), gör samarbeten med klädmärken och startar popup-affärer.

Nu har företaget fått extra mycket uppmärksamhet i och med Netflix-serien The Goop Lab, som har premiär den 24 januari.

Redan trailern har fått kritikerna att resa ragg. Ord som exorcism och energihealing gör att många reagerat kraftigt på detta så kallade hälsoföretag. Men även tidigare har Gwyneth Paltrows företag varit i blåsväder för att de har spridit hälsopåståenden utan vetenskaplig grund.

Vi nystar lite i vad kritiken har bestått av och gör några nedslag.

Första snipp-kritiken: Ånga vaginan

En stor del av Goop har fokus på att på olika sätt förbättra den sexuella hälsan, och det var i det området den första stora kritikerstormen kom. Under 2015 propagerade Gwyneth Paltrow för att man ska rengöra sin vagina (och livmoder!) genom att ånga den på ett speciellt spa i Los Angeles.

Det dröjde inte länge innan det utvecklades till en konflikt mellan Gwyneth Paltrow och en samlad kår av gynekologer som protesterade mot metoden. De berättade att vaginan klarar att rengöra sig alldeles själv och att livmodern inte är en plats som under några som helst omständigheter ska rengöras.

Andra snipp-kritiken: Jade-äggen

Goop började under 2017 sälja jade-ägg som skulle användas för vaginal styrketräning. Det skulle göras för att öka den sexuella njutningen och få ”bättre kontakt med din inre kraft”. Äggen fanns (och finns) i flera varianter som sägs ha olika egenskaper, som att balansera dina hormoner eller ge dig mer kärlek i livet.

Återigen blev ett flertal gynekologer skeptiska och hävdade att det inte finns några vetenskapliga bevis för att det här skulle fungera till något annat än att stärka bäckenbottenmuskulaturen och minska risken för inkontinens.

Äggen drogs till och med inför rätta och Goop fick betala skadestånd för sina påståenden.

200-dollars-smoothien

Gwyneth Paltrows filmkarriär har gjort henne rik, det råder det ingen tvekan om. Det blev extra tydligt när hon i Goops nyhetsbrev 2016 delade med sig av ett recept på en smoothie som hon enligt uppgift drack varje morgon. Grejen med smoothien var att listan med ingredienser gick lös på 200 dollar.

Washington Post testdrack smoothien med en läkare som fick uttala sig om receptet. Och nej, han var inte imponerad. Bland annat innehöll smoothien – som sades kunna förbättra sömnen och sexlusten – pulvriserade pärlor (ja, sådana som i halsband) och en sorts pulvriserad insektsparasit.

Gwyneth Paltrow i serien The Goop Lab

Gwyneth Paltrow gör sig redo att spruta plasma från blodet in i ansiktet för att ”läka huden”. Från The Goop Lab.

Gwyneths cancerbråk 2015

Att hävda att saker kan motverka eller bota cancer utan att ha rejält på fötterna är som att be om problem. Det fick Gwyneth Paltrow erfara när hon 2015 skrev ett blogginlägg på Goop där hon påstod att behåar med bygel kan orsaka bröstcancer.

Påståendet slaktades med mer vetenskapliga orsaker till bröstcancer, som övervikt och täta bröst.

Energiplåstret som Nasa kallade ”bullshit”

Goop började under 2017 sälja ett plåster som sades kunna ”balansera energifrekvenserna i kroppen”. Plåstret, som hette Body Vibes, var enligt företaget gjort av samma ”ledande kol” som Nasa använde för att fodra sina rymddräkter.

Nasa sparkade bakut, sa att de inte har kol i dräkterna och kallade plåstret för ”a lot of BS” – en massa skitsnack på ren svenska. Efter det togs påståendet om rymddräkterna bort från Goops sajt.

Det hälsofarliga kaffelavemanget

Gwyneth verkade inte kunna få nog av att rengöra olika kroppsöppningar och lanserade 2017 ett kaffelavemang som skulle kunna ”rengöra kroppen från gifter”. Återigen fick läkare och annan expertis gå in och varna för produkten som bland annat kan göra att du sabbar din tarmflora och orsaka alleriger. Just kaffelavemang har till och med kopplats till flera dödsfall.

”Om du har en lever så rengör kroppen redan sig själv”, sa dietisten Roberta Anding till CBS.

Netflix-serien The Goop Lab sågas

Redan innan serien haft premiär på Netflix hördes högljudda protester mot att Gwyneth Paltrow skulle ges en plattform att få ut sina ovetenskapliga budskap på. Att titeln innehåller ordet ”Lab” hintar om att det skulle vara vetenskapligt och i programmet slänger de sig också med termer som ”quadruple blindfolded study”. Det kan ju låta seriöst, men innebär vid närmare granskning bara att studien bestod av fyra personer med ögonbindel.

Den hårdaste kritiken mot serien, förutom att den är skrattretande larvig, är att Goop oemotsagda får hävda hälsopåståenden som inte understöds av vetenskap. Till exempel påstår de att kalla bad kan rena kroppen från e.coli-bakterier, att medium kan se in i framtiden, att gift från bistick kan bota smärtor och att en sorts exorcism kan ersätta åratal av terapi.

Det här lär inte vara det sista vi hör om Gwyneth Paltrow och hennes Goop. To be continued.

Foto: TT/Netflix

 

Läs mer: 

Kan din vagina vara deprimerad? Mnjah, men du kan ha drabbats av vestibulit

Smycka dig med en klitta – 11 vaginasmycken vi vill ha nu

Tänk på detta när du väljer trosor: för en bättre underlivshälsa