Forskning: Kvinnor som får barn senare lever längre

Att som kvinna bli gravid vid en högre ålder kan medföra positiva konsekvenser. En ny forskningsstudie visar att det ökar chanserna till ett längre liv.

Att bli gravid vid en högre ålder är ofta förknippat med en ökad risk för komplikationer, så som missfall. Men ny forskning, med 20 000 kvinnliga deltagare, visar att det finns positiva effekter för kvinnor att vänta några år med att bli mamma för första gången.

Läs även: Falsk video om bröstcancer sprids på sociala medier

Enligt en amerikansk studie publicerad i American journal of public health, som bland annat Reuters och Elle skriver om, visar att kvinnor som är över 25 år när de får sitt första barn har elva procent större chans att leva till 90 års ålder, i jämförelse med kvinnor som blir mammor när de är under 25.

Studien visade också att kvinnor som har två till fyra barn löper större chans att leva längre, jämfört med de som har ett.

mamma-foda-barn-sent

Läs mer: Forskning: Åldersskillnad ökar risken för att du och din partner gör slut

Orsakerna till sambandet mellan hög ålder vid första barnet och ett längre liv är ännu oklara, och forskarna poängterar att det är många faktorer som spelar in. Så även i den här studien. Sociala och ekonomiska förutsättningar kan exempelvis ha påverkat deltagarnas hälsotillstånd, liksom tillgång till sjukvård.

”Våra resultat gör inte att vi förespråkar att kvinnor ska senarelägga barnafödande”, säger forskningsledaren Aladdin Shadyab till Time.

”Att få barn senare i livet är trots allt förknippat med risker, både för mamman och barnet. Men studien är dock en bra grund för fortsatt forskning kring hur stor betydelse reproduktion har för kvinnors livslängd”.

Läs mer:
Det här händer med dina bröst i alla åldrar
Guide: Så ska du göra när du blir utsatt för näthat
Här är chokladen som ska lindra mensvärk

Källa Reuters, Time, Elle

Bildkälla Thinkstock, Pixabay

Mer från oss på Baaam: