Lady Gaga på Grammy Awards

7 viktiga och inspirerande Lady Gaga-citat om mental ohälsa

Lady Gaga har under många år varit öppen med sin egen kamp mot psykisk ohälsa – framförallt för att låta fansen veta att de inte är ensamma. Här är några av hennes allra klokaste ord i ämnet.

Från att i början av sin karriär vara känd för sina galna kreationer och uppseendeväckande påhitt, har Lady Gaga allt mer styrt sitt engagemang till frågan om psykisk ohälsa – ett ämne hon vill få fler att prata om och normalisera.

En del i ledet är Born This Way Foundation, som hon stiftade för att boosta unga människors självkänsla och hjälpa dem att omfamna sina olikheter.

Lady Gagas egna psykiska problem

Själv har stjärnan brottats med såväl ångest, depression och ptsd som ätstörningar, men har med åren lärt sig använda viktiga verktyg för att hantera demonerna – och acceptans är ett av dem.

Hon har blivit en kraftfull röst i ämnet – här har vi samlat några av hennes allra klokaste och mest stärkande citat:

Om att avstigmatisera psykisk ohälsa

”Vi har inte längre råd att tystas av stigman eller bli vilseledda av felaktiga idéer som utmålar dessa tillstånd som svaghet eller misslyckanden.”

The Guardian, 2018

Om att prata öppet om mental ohälsa

”Vi måste dela våra historier så att mental ohälsa världen över inte ruttnar i mörkret.”

SAG AFTRA, 2018

Om vikten av att agera om man mår dåligt

”Snälla, nedprioritera inte er mentala ohälsa. Det är så viktigt att ta hand om det som sker i era huvud och era hjärtan.”

Röda Korset, 2018

Om att stå upp för sig själv

”Jag började säga nej. ’Jag gör inte det där. Jag vill inte. Jag tar inte den där bilden. Jag går inte på den där galan. Jag kan inte stå för det där.’ Och sakta men säkert mindes jag vem jag var. Jag kunde se mig själv i ögonen och känna att det här var en person som var modig, som hade integritet, som hade en åsikt. En person som inte bara sade ja.”

Emorion revolution summit, 2015

Om att lära sig att älska sig själv

”Oavsett hur mycket framgång du når och hur många möjligheter du får, är du själv den enda människan som verkligen behöver acceptera och tycka om dig på riktigt.”

Om att bli en fighter

”Jag har gått igenom massor av kärlekssorg och smärta, men inget av det har gjort mig till skadat gods. Det har gjort mig till en fighter.”

Billboard, 2015

Om att det finns ljus på båda sidorna av en tunnel, även om man inte kan se det just då

”Depression tar inte bort våra talanger – det gör det bara svårare att hitta dem. Men jag hittar dem alltid. Jag har lärt mig att mina sorger inte förstör det som är bäst med mig. Du behöver bara gå tillbaka till det, genom att hitta det där lilla strimman ljus som finns kvar.”

Harpers Bazaar, 2014

Foto: TT

Källa: Health, Bustle

Relaterade artiklar
Hur mår 90-talisterna? Jäkligt dåligt visar en ny studie
11 kändisar som pratat öppet om sin ångest
10 introverta kändisar som kan lära oss en hel del om framgång