Lena Dunhams ärliga inlägg om endometrios: ”Vi är motsatsen till svaga”

Efter att akut behöva åka till sjukhus delar Lena Dunham med sig av ett ärligt och öppet inlägg om sin endometrios och sjukvården i USA.

Läs mer: Gynekologen om endometrios: ”Smärtan är inget man ska behöva tåla”

Många blev oroliga när Lena Dunham tvingades lämna MET-galan tidigare i veckan och fick åka till sjukhuset. Nu har Lena bekräftat att sjukhusbesöket hade att göra med hennes endometrios och komplikationer efter en tidigare operation.

I ett inlägg på Instagram delar hon med sig av en selfie från sjukhuset med dropp och sin galaklänning i bakgrunden. Hon tar tillfället i akt att lyfta problemen i den amerikanska sjukvården och påminner om att hon är priviligerad som har möjlighet att söka vård, en möjlighet som många i USA tyvärr saknar.


”När så många amerikanska kvinnors sjukvård, särskilt våra transsystrars, äventyras eller redan är icke-existerande har jag turen att kunna söka hjälp när jag har ont. Till er andra som har det privilegiet: glöm aldrig att vi är välsignade och kan ge tillbaka genom att stötta Planned Parenthood och HBTQ-kliniker med våra pengar och vår tid”, skriver hon.

Hon fortsätter inlägget med att lyfta och hylla alla kvinnor som lider av en kronisk sjukdom och påminna om att de är långt ifrån svaga. När man kan slåss mot en kronisk sjukdom finns det inget man inte klarar av.

”Vi gör vårt jobb med skicklighet även när vi kämpar. Vi tar hand om familjer även när vi knappt kan ta hand om oss själva. Vi går på röda mattan även när vi känner att det vore mer passande att ligga med ansiktet mot marken”.

Foto: @lenadunham, IBL