Luktar underlivet konstigt? det här kan vara anledningen

Luktar det inte som vanligt där nere? Här är 7 möjliga anledningar

Aldrig helt doftlös. Och det ska den inte heller vara, om den är frisk. Men dofterna skiftar, över tid, från kvinna till kvinna och i styrka. Det här betyder de, både de friska och de sjuka!

Våra underliv är aldrig helt doftlösa, vilket är helt normalt. Men ibland kan lukten förändras, i de flesta fall är det helt ofarligt. Så här ska du tolka doftsignalerna:

Fisk

Beror på: Bakterieinfektion orsakad av bakteriell obalans i vaginan, där man är mycket känslig för obalanser. Bakteriell vaginos, som den också kallas, är inte en könssjukdom men den kan triggas av sexuellt umgänge med en ny partner.

Fiskdoften kan också bero på  den vanliga och lättbotade könssjukdomen trichomonas som smittar via oskyddat sex och ger skummande och ibland blodblandade flytningar.

Vad göra? Gå till doktorn och få recept på antibiotika. Och glöm inte din partner, som också måste behandlas om du fått trichomonas.

 

Som klorin

Beror på: Om man använt kondom eller glidmedel när man haft sex kan doften efteråt påminna om blekmedel.

Vad göra? Inget.

 

Doftar som bröd eller öl

Beror på: Svampinfektion. Även om svampinfektioner också kan vara doftlösa och bara klia och ge vita kesoliknande flytningar.

Vad göra? Receptfritt svampmedel.

Myskdoft

Beror på: Att du svettats mycket eller kanske haft för tajta byxor i syntetmaterial, vilket hindrar huden från att ”andas”.

Vad göra? Förmodligen inget annat än att tvätta som vanligt.

Läs också: Nej, du ska INTE tvätta underlivet med gurka – experten sågar trenden


Metallisk doft, som blod

Beror på: För det mesta efter mens eller efter kontakt med sperma. Båda kan förändra pH-balansen, göra miljön mer basisk än den bör vara.

Vad göra? Inget, om det går över ganska omgående. Annars, förära doktorn med en visit.

Rutten lukt

Kan i värsta fall bero på: En kvarglömd tampong.

Vad göra? Du måste uppsöka läkare direkt. Mensblod och bakterier kan ge klåda och en kraftfull och obehaglig lukt. Gynekologen kan hitta och ta bort tampongen och behandla en eventuell infektion. Och – hen har med all säkerhet sett det förr, så släpp genast skammen!

Söt doft

Beror på: Det du äter påverkar hur du luktar. Också där. Om du ätit ananas eller citrusfrukter som apelsin eller grapefrukt luktar du sött. Om du ätit kål, grönmögelost, sparris, vitlök eller lök luktar kroppen av det i upp till två dygn.

Vad göra? Om doften stör dig, testa dig fram till vad den beror på genom att avstå från en produkt i taget.

Av Agata Garpenlind Cronqvist

Källor: underlivet.nu, folhalosmyndigheten.se, folkhalsan.fi, netdoktor.se, healthline.com

Foto: Shutterstock

Läs också: 9 sanningar och myter om urinvägsinfektion