– En fulltecknad kalender blir ett tecken på att en är värdefull och viktig.

Maktsalongen vill belysa stress hos tjejer: ”Det måste åtgärdas”
Stress är ett stort problem i samhället – och kvinnor drabbas värst. Maktsalongens nya projekt Lite mycket nu vill belysa den svåra stress som finns hos unga tjejer och hur det hänger ihop med ojämställdhet.
– En fulltecknad kalender blir ett tecken på att en är värdefull och viktig.
Läs mer: Kalla händer och hudproblem – 11 vanliga problem som kan bero på stress
I Sverige är varannan 15-årig tjej så stressad att hon börjat få stressymptom. Den största anledningen till sjukskrivningar i dag är psykisk ohälsa, inom den kategorin är stress allra vanligast. Dessutom visar en rapport från Folkhälsomyndigheten att antalet stressade 15-åringar har fördubblats sedan 80-talet. Stress är med andra ord ett stort problem i samhället, och det kryper allt längre ner i åldrarna. Det är anledningen till att Maktsalongen i veckan lanserar projektet Lite mycket nu.
– Vi vill prata om hur stress både beror på och skapar ojämställdhet. För det är, rent statistiskt, stora skillnader på hur många tjejer som är stressade jämfört med hur många killar som är det, oavsett ålder. Vi jobbar mycket med kvinnor som är ledare i olika ideella organisationer och rörelser och ser hur kvinnor gång på gång tvingas hoppa av sina ledaruppdrag för att stressen blir för mycket, säger Maktsalongens generalsekreterare Sara Haraldsson.
Det är självklart inte deras fel utan handlar om strukturer i samhället.
– Det handlar inte om att den som blir stressad inte pallar trycket eller är svag – det är strukturerna som det är fel på.
Lite mycket nu består av en sms-skola där du kan sajna upp dig för att en gång om dagen i 14 dagar få ett sms med en övning som fokuserar på att skapa tillfälle för återhämtning eller reflektera kring något som kan skapa stress för dig. Sms-skolan är ingen lösning på strukturella problem men ska fungera som ett överlevnadskit.
Läs mer: Ny undersökning: Det här tre sakerna stressar unga mest
Sara Haraldsson menar att det är viktigt att belysa ämnet då det är ett problem både för de individer som drabbas och för samhället.
– Siffror från en ny utredning visar att stressen kostar samhället upp emot 9 miljarder kronor per år. Och då har vi inte ens räknat in det individuella lidandet. Det finns forskning som visar att utbrändhet kan ge permanenta hjärnskador. Fatta då vad som kommer hända i framtiden med alla dessa unga tjejer som blir utbrända när de är 15 år, hur kommer deras liv påverkas? Det är inte okej att det är såhär och det måste åtgärdas nu.
I arbetet med Lite mycket nu har Maktsalongen sett tre faktorer som skapar stress bland unga som de har mött: brist på återhämtning, otydliga förväntningar (både från en själv och från andra) och stress inför framtiden. I alla tre faktorer finns en jämställdhetsaspekt.
– Det finns ofta höga förväntningar på tjejer: de ska prestera bra i skolan och på jobbet och samtidigt ha en aktiv och rolig fritid med träning och kompisar. Det ger lite tid till återhämtning. Många är också stressade kring ifall de kommer kunna få ett bra jobb och var de ska bo.
När vi sedan blir äldre och kanske skaffar barn blir även det en stressfaktor. Detta eftersom kvinnor i mycket högre utsträckning än män ägnar sig åt obetalt hemarbete, vilket såklart ger mindre tid till återhämtning.
– Det finns många olika saker som skapar stress men återhämtning är nyckeln till att kunna hantera det.
Missa inte! Psykologen: 6 tecken på att du är på väg att bli utbränd
En av anledningarna till att projektet fått namnet Lite mycket nu är att de upplever att det finns viss status i att ha mycket att göra. ”Det är bra, det är bara lite mycket nu” har blivit standardsvaret på frågan om hur en mår.
– I dagens samhälle verkar vi bedömas mycket utifrån våra prestationer och hur mycket vi gör, därför blir en fulltecknad kalender ett tecken på att en är värdefull och viktig. Om vi överallt möts av personer som har mycket att göra och är lätt stressade hela tiden kan vi ju själva känna oss misslyckade om vi inte har lika mycket att göra. Det i sig kan också leda till stress. Så vi måste alla tänka på hur vi pratar om stress och vilka signaler som vi skickar ut. Vi är alla med och bidrar till det destruktiva klimat som gör att så många unga kvinnor (och många andra) går in i väggen, säger Sara Haraldsson.
Foto: Nadja Endler, Maktsalongen