dusch tvätta hår

Många duschar inte efter träningen – här är anledningen

Hoppar du över duschen efter gymmet? Då är du inte ensam. Här är den vanligaste anledningen till att vi dissar gymduschen.

Efter en sadistisk session burpees eller ett spinningpass när svetten rinner är det skönt att kasta av sig kläderna och ta en dusch – eller? Nej. Många hoppar över duschen efter gymbesöket, enligt en brittisk undersökning. Av 1 000 deltagande gymbesökare uppger 73% att de dissar duschen efter träningen.

Enligt Baaam Hälsas empiriska undersökning ser det ungefär likadant ut i Sverige. Så varför vill vi inte duscha på gymmet, egentligen? Är vi helt enkelt lortiga och suskiga, omedvetna om vikten av hygien?


Eller väcker det minnen från skoltidens ångestframkallande duschrum? Ja, för många är det så.

– Jag hatar offentliga duschar och jag avstod faktiskt från att gå till gymmet för att jag inte vill duscha i grupp, berättar Ida, 27.

– Men sen när jag insåg att jag faktiskt kan gå hem och duscha, att det är hur okej som helst och att många gör så, då signade jag upp mig för ett gym-medlemskap, fortsätter hon.


Hur äckligt är det egentligen att hoppa över duschen? Well, inte särskilt. Så länge du faktiskt duschar bort svettresterna innan du går och lägger dig så är det helt okej att vänta lite. Visst, bakterierna trivs på en kropp som är eller har varit svettig men det är förmodligen ingenting som du blir sjuk av.

Om du lunchtränar rekommenderar vi dock en snabbis i duschen innan du går från spinningpasset rakt in i mötesrummet. För allas trevnad.


Så vad kan gymkedjorna lära av det här? Precis samma sak som flera skolor snappat upp (äntligen). Vi vill ha duschkabiner eller duschdraperier. Då blir träningen – och den efterföljande duschen – av. Många gillar helt enkelt inte att gruppduscha.

PS. Golvvärme är också trevligt, alltid.

Läs mer! Lena Dunham om att lida av endometrios: ”Vi är motstasen till svaga”


Foto Thinkstock