
Många tror att restaurangköttet är svenskt – sanningen är dock en helt annan
Två av tre svenskar är övertygade om att köttet de får serverat på restaurang är svenskt, utan att faktiskt ha fått den informationen. Men kommer köttet verkligen från Sverige?
Det blir allt viktigare för oss att äta svenskproducerat kött. Det verkar dock som att medvetenheten om matens nationalitet är bristfällig. Hela 66 procent av svenskarna är övertygade om att åtminstone huvudingrediensen i deras lunch är svensk, enligt en Novus-undersökning på uppdrag av Landshypotek bank.
De senaste åren har det gjorts många undersökningar av varifrån framförallt köttet i maten på olika restauranger kommer. Under 2016 undersökte Sveriges radio Dalarna 50 restauranger och det visade sig att nästan ingen av dem serverade svenskt kött. Även Dagens nyheter gjorde en undersökning med stickprov på olika restauranger i Stockholm och Göteborg. Resultaten visade att köttet oftast kom från Nederländerna och Tyskland.
Läs mer!
Kaffe, bananer och 6 andra livsmedel du alltid bör köpa ekologiskt
– Det är positivt att många vill äta svenskproducerat kött. Viljan får gärna övergå i en medvetenhet och vi uppmuntrar att man ställer frågan om matens ursprung på restauranger och i butiker. Våga helt enkelt fråga var köttet eller potatisen kommer från, säger Margareta Lindahl, företagsmarknadschef på Landshypotek Bank.
Bönderna i Sverige använder generellt sett mindre kemikalier än övriga EU-länder, vilket har ett starkt stöd hos svenskarna.
– Det finns flera mervärden i att välja svenska råvaror. Att det används mindre kemikalier är en. Den bättre djuromsorgen är en annan, säger Margareta Lindahl.
Missa inte!
Därför väljer var femte ung kvinna bort kött
Foto Thinkstock