Marijuana mot mensvärk? Det kan bli lagligt för kvinnor i New York

Marijuana mot mensvärk? Det kan bli lagligt för kvinnor i New York

Kan marijuana hjälpa mot svår mensvärk? Det menar politiker i New York som har lagt fram ett lagförslag som skulle göra behandlingen laglig.

Läs mer: Här är landet som kan ge dig betalt för att vara hemma med mensvärk

Kvinnor i New York kan komma att på legal väg kunna köpa medicinsk marijuana för att behandla svår mensvärk, rapporterar tidskriften Newsweek. Lagförslaget kommer från demokraten Linda Rosenthal och kommer att, om det röstas igenom, lägga till svår mensvärk på listan över sjukdomar som kvalificerar för användning av medicinsk marijuana.

Lagförslaget har röstats igenom i en första instans men måste godkännas i ytterligare tre instanser innan det kan antas.

Läs även: Hon sprider feministiska budskap på bindor


Bland de sjukdomar som i dag ger New Yorks invånare tillgång till medicinsk marijuana finns cancer, HIV, nervsjukdomen ALS, Parkinsons sjukdom, epiliepsi och kronisk smärta. Linda Rosenthal har vid flera tillfällen kämpat för kvinnors hälsa. Hon är en av de drivande krafterna bakom lagförslaget att kvinnor i fängelsen, skolor och härbärgen med gratis bindor och tamponger.

Med sig på tåget har hon skådespelaren och komikern Whoopie Goldberg. Hon har under namnet Whoopie & Maya lanserat produkter innehållande medicinsk marijuana som ska hjälpa mot mensvärk och ställer sig bakom lagförslaget.

Läs även: Blöd med stil – nu gör Monki en egen menskopp

Foto: IBL/Shutterstock