Nej, du måste inte stretcha efter träningen – experten ger svar

För ett par år sedan sågs det som absolut nödvändigt att stretcha både innan och efter ett svettigt träningspass. Idag låter det annorlunda, och flera studier pekar på att stretching faktiskt har mindre effekt än vad vi tidigare trott.

Av: Malin Ny

Läs mer:Flytta ut träningen – 12 effektiva övningar för utegymmet

Att stretcha i samband med träning har länge ansetts vara viktigt. Vi har trott att vi har behövt stretcha innan för att få igång kroppen och för att förbereda den för ett hårt pass, och efteråt för att lindra träningsvärk. Men flera studier pekar nu på att det inte ligger någon sanning i det.

I en stor översiktsartikel från 2013 har man summerat över 100 studier som undersökt den effekt som stretching har på prestationsförmågan. Alla studier i artikeln visade på att prestationsförmågan försämrades hos försökspersonerna efter att de hade stretchat. Statisk stretching, det vill säga när man står stilla och stretchar en kroppsdel eller muskel, försämrade både den maximala styrkan och explosiva rörelser som hopp och liknande. Ju längre stretching varade, desto större var effekten.

– Att stretcha innan träning är inte att rekommendera för gemene man. Det är ingen katastrof om man gör det, men det gör ingen större nytta, säger Jacob Gudiol, legitimerad fysioterapeut och författare till böckerna “Forma kroppen och maximera din prestation” och “Skitmat – vad är det, varför gör det dig fet och varför du fortsätter äta det”.


Jacob rekommenderar istället att stretcha dynamiskt, det vill säga stora rörelser som utförs lugnt och kontrollerat, innan ett pass för att öka prestationen. Han menar att det heller inte inte är nödvändigt att stretcha efter ett pass för att undvika träningsvärk och hänvisar till en översiktsartikel från 2011 som summerade alla studier utförda fram till dess, över 70 stycken. Där fann man ingen effekt på träningsvärken av att stretcha efter ett träningspass.

Läs mer: Nej, barn blir inte höga av socker – läkaren krossar 7 vanliga hälosmyter

En fördel finns det dock med stretching, menar Jacob, och det är att rörligheten förbättras. Annars är det faktiskt okej, eller till och med bra, att hoppa över stretchingen efter ditt pass.

– Att stretcha kan kännas skönt och det är ett sätt att koppla av. Många är stressade när de kommer till träningen och de kör ofta intensiva pass. Då kanske det kan vara bra att slappna av i fem minuter innan man stressar iväg på nästa grej i livet. I de fallen kan stretching vara bra, men inte för musklernas skull.

Foto: IBL/Shutterstock, privat