Meditera mera! Vi lär dig grunderna

Du behöver inte säga upp dig från jobbet och leva i ett buddhistiskt tempel för att stressa ner och få ro inombords. Knepet är tio minuters meditation om dagen.

Att ge sig själv 10 minuters avslappning om dagen kan snabbt göra dig till en lugnare och mer harmonisk människa. Gå iväg på lunchrasten eller meditera på bussen påväg hem från jobbet. Såhär gör du:

1. Lämna ett högljutt rum

Det finns inga fel eller rätt ställen att meditera på, men en lugn plats kan göra det lättare att komma i rätt stämning. Ett neutralt rum där du inte störs av buller är att föredra. Vilorummet på jobbet, eller toaletten är perfekt!

2. Ha det ljust

Om du ofta är trött bör du inte börja i ett mörkt rum, då finns risken att du blir ännu tröttare eller till och med somnar. Naturligt ljus eller värme- och stearinljus ger ett behagligt mjukt ljus. Gör det som känns skönast för dig, så att du lättare slappnar av och släpper taget.

3. Hitta en skön position

Du kan placera din kropp för meditation på ett antal olika sätt: sittande, liggande eller knästående, men i slutändan är det viktigaste att du har en bekväm ställning och inte spänner dig. Knyt inte händerna och spänn inte käken, korsa inte armar och ben, utan låt blodet flöda fritt.

4. Acceptera (slåss inte mot) dina tankar
Det är din hjärnas jobb att tänka, så acceptera att den kommer gå igenom både positiva och negativa känslor och händelser. Du kan inte helt sluta tänka, du kan bara välja vad du ska fokusera på. Möt känslorna som kommer upp utan att döma dem, sitt inte och bli arg på saker som hände förra veckan. Fokusera framåt och dröm dig bort.

5. Fokusera på dina andetag

Dina andetag kommer in och ut genom näsan. Tänk att luften är röd. Dra in röd luft genom näsan och se framför dig hur den åker nerför bröstet och ner till magen. Då djupandas du, vilket är det du strävar efter att göra.

När stressande tankar kommer upp, oroa dig inte för dem, utan fokusera bara på din kropp och andning om och om igen. Lär känna hur din kropp och hjärna fungerar, ni ska trots allt leva med varandra varje dag i resten av ditt liv.

6. Börja i liten skala

Så lite som tre till fem minuter räcker i början.Försök meditera vid samma tidpunkt varje dag, gör sedan till vana att förlänga denna tiden till 10, 15 och till sist 25 minuter efter hand.

Foto: All Over Press