Michaela, 33, har 150 anställda – och ADHD: ”Livet är aldrig tråkigt”

Michaela, 33, har 150 anställda – och ADHD: ”Livet är aldrig tråkigt”

Hon startade sitt företag på ren impuls. Nu har hon en omsättning på 150 miljoner, men beskriver sig själv som okoncentrerad och ostrukutrerad. Michaela Dufva har ADHD – och med det följer både styrkor och svagheter.

Michaela Dufva, 33, fick sin adhd-diagnos som vuxen. Hon är ägare och vd på vårdföretaget Omnia Assistans som har 150 anställda och 44 miljoner kronor i årsomsättning. Företaget startade hon som 22-åring, vilket enligt Michaela var en lycklig konsekvens av hennes stora impulsivitet.

– Jag saknar förmåga att göra saker på lagom nivå utan uppslukas antingen av en uppgift och utför den hyperfokuserat till perfektion eller så saknas förmågan att utföra uppgiften överhuvudtaget. Men eftersom jag alltid investerar mycket energi tar den också slut, som en telefon, och behöver läggas på laddning, berättar hon.

Läs även: Hjärnforskaren: ADHD skiljer superstjärnorna från medelmåttorna


Michaela beskriver sig själv som viljestark, målmedveten och “flexibelt fyrkantig”. Hon är utåtriktad och glad, men behöver också mycket tid till återhämtning och ensamhet mellan varven, vilket hon lärt sig att ta hänsyn till.

Jag brukar skämtsamt säga att jag kan strategiskt leda en stor räddningsaktion men jag kan inte packa en övernattningsväska.

Att få diagnosen var en lättnad. Nu accepterar hon att det inte är hennes fel att hon är som hon är, och att vissa saker är extra svåra för henne. För att ha adhd är trots allt inte alltid lätt.

– Jag visste ju att jag kunde genomföra och utföra krävande och omfattande uppgifter och att jag såg sammanhang och logik i saker som för många andra var obegripliga. Men andra vardagliga saker, som de flesta gjorde i sömnen och som inte ens omnämns som uppgifter, var väldigt svåra för mig och det orsakade mycket problem och oro. Jag kunde inte förstå eller acceptera att jag inte klarade av det, säger hon och fortsätter:

– Jag brukar skämtsamt säga att jag kan strategiskt leda en stor räddningsaktion men jag kan inte packa en övernattningsväska. Jag kan åka iväg en helg och ha packat fem romaner, men inga underkläder eller hygienartiklar.


Det mest positiva med min adhd är nog att mitt liv aldrig är tråkigt.

Michaela saknar förmågan att noggrant överväga beslut, istället agerar hon ofta direkt på sin magkänsla. Det i sig gör att hon i sin övertygelse ser till att driva igenom saker när andra hade omvärderat och kanske backat.

– Men det mest positiva med min adhd är nog att mitt liv aldrig är tråkigt. Jag följer inte normen. På morgonen vet jag inte hur min dag kommer att se ut eller vad jag kan förvänta mig av den kommande veckan. Mitt liv har under flera tillfällen tagit en total vändning på en eftermiddag, tack vare min impulsivitet och magkänsla.

Läs mer: De hetaste jobben 2017 (och vad de innebär)


Att vara vd med adhd har dock inte alltid varit lätt, understryker Michaela Dufva. Det som är hennes styrka är också det som många gånger blir hennes problem. Att passa tider är inte helt lätt och hon beskriver sig själv som okoncentrerad och ostrukturerad. Då är hennes medarbetare till stor hjälp, de hjälper henne att skapa ordning.

Men att hon har svårt att motstå impulser och gärna agerar gärna på sin magkänsla kan ha både för- och nackdelar.

– Jag har på impuls båtluffat ensam med två blöjbarn, vilket de flesta andra inte skulle få för sig och jag skulle aldrig tillbringa veckor på att planera en nyårsafton, men har ändå fler fantastiska nyårsminnen är många andra. Jag tvingas tillåta mitt liv att överraska, skapa möjlighet och knyta unika och oväntade band och relationer som andra aldrig får möjlighet till.