Ät mörk choklad – och boosta din kondition!

Ät mörk choklad – och boosta din kondition!

Mörk choklad har flera dokumenterade hälsoeffekter som är positiva för oss, men visste du att choklad till och med kan förbättra din kondition?

Vi vet att mörk choklad är bättre för oss än vad ljus eller vit choklad är när det gäller att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar. En studie publicerad i Journal of the International Society of Sports Nutrition förra året visar att den mörka chokladen dessutom har positiva effekter för den som vill förbättra sin kondition.

Sedan tidigare är det känt att rödbetsjuice har en positiv inverkan på prestandan vid fysiskt aktivitet, just för att den är rik på nitrat som i kroppen omvandlas till kväveoxid – något som vidgar dina blodkärl och minskar syreförbrukningen. Mörk choklad innehåller flavonolen epikatechin som också ökar vår produktion av kväveoxid, därför blev forskare nyfikna på om choklad kan ge samma effekt som rödbetsjuicen.

För att testa teorin i praktiken använde forskarna sig av nio amatörcyklister som delades upp i två grupper efter att konditionstester genomförts. En grupp fick ersätta ett mellanmål med 40 gram mörk choklad, medan den andra gruppen fick äta 40 gram vit choklad under två veckor.

Effekterna av chokladkonsumtionen mättes sedan i en serie cykelträningstest i laboratorium. Cyklisternas hjärtfrekvens och syreförbrukningsnivåer mättes vid både måttlig och mer ansträngande motion. Efter en vecka bytte grupperna choklad med varandra under två veckor då testerna upprepades. Resultatet visade att de som ätit mörk choklad använde mindre syre när de cyklade i ett måttligt tempo.

Snacka om härliga nyheter för alla chokladälskare där ute!

Läs mer:
Läkare vill klassa mörk choklad som en grönsak
Därför ska du äta mörk choklad idag (och alla andra dagar!)
Ingrediensen du inte trodde fanns i mörk choklad

Foto: IBL