Han har blått, krulligt hår och ser ut som en vältränad clown. Uppenbart utmattad står han och kippar efter andan. Under honom ligger hans njurar i vad som ser ut att vara en blodpöl. Om du är en del crossfitvärlden vet du förmodligen redan vem det här är – Farbror Rhabdo, crossfitvärldens ökända maskot. Som namnet antyder är han sjuk i rhabdo, eller rabdomyolys som det egentligen heter. Det är ett ovanligt och i värsta fall dödligt tillstånd som, förenklat uttryckt, innebär att musklerna bryts ner.
Clownen dök upp i böcker och artiklar om crossfit redan 2005, som en symbol för hur det kan gå när man pressar sig själv för hårt. Flera crossfitutövare hade blivit sjuka efter, vad man menade, var helt vanliga pass. Ytterst få kände till att den här farliga träningsbiverkningen existerade och grundaren av crossfit, Greg Glassman, gick ut och varnade för träningsformen:
“Vi känner oss skyldiga att inte bara informera om fördelarna med crossfit utan även om dödligheten. Vi har sett rhabdo hos män och kvinnor och hos unga och medelålders. De har alla varit tävlingsmänniskor och väldigt vältränade, men alla har varit nybörjare och fått det på sitt första eller andra pass”, skrev han i en artikel i tidningen Crossfit Journal.
Men rhabdo drabbar inte bara crossfitutövare.
– Det är en ganska stor blandning av människor som får rhabdo men det är lite vanligare vid väldigt extrem belastning, vid ovana aktiviteteter. Militärer går ju till exempel ut stenhårt i början med sin träning i USA och i en studie så visade det sig att så många som 40 procent av de nya rekryterna fick tecken på rhabdo i nybörjarträningen, till skillnad från senare under träningen då bara 0.2 procent drabbades, förklarar Karin Larsén, överläkare och rektor på Gymnastik- och Idrottshögskolan.
Melanie Pace blev sjuk efter ett vanligt crossfitpass.
“Jag kunde inte kliva ur sängen”
Melanie Pace, 32, från Orlando i USA är en framgångsrik stylist. Hon har tränat mycket sedan unga år, bland annat har hon spelat softboll på elitnivå.
En kväll för fyra år sedan gick hon på ett crossfitpass, precis som vanligt. Passet bestod av många situps, så när hon kände en viss träningsvärk i magen redan på väg hem blev hon inte förvånad. Det var först morgonen därpå som hon förstod att något var fel.
– Jag kunde inte kliva ur sängen! Hela magpartiet var svullet. Jag var också väldigt trött och runt 16-tiden kände jag att min mage hade svullnat upp ännu mer och att det hade bildats love handles på ryggen. När jag kom hem vid 20-tiden kunde jag knappt komma upp ur soffan heller, berättar hon för Baaam.
I bakhuvudet malde en vag misstanke om att hon kunde ha drabbats av något som hon hade hört att det snackades om på gymmet, rhabdo. Melanie och hennes rumpskompis började oroligt att googla på symptomen.
Efter googlingen hasade hon sig till toaletten för att se om hennes urin var coca cola-färgad, eftersom hon läst att det var ett vanligt symptom. Det visade sig att den var mörkbrun!
Melanie åkte direkt till akuten. Efter fyra dagars tester kunde läkarna fastställa att hon hade drabbats av rhabdo. Hennes mage fortsatte att svälla upp och till slut var den tre gånger så stor som normalt. Hon kände sig helt slut och orkade bara ligga ner.
Trots att testerna visade att Melanies njurar hade tagit skada blev hon snabbt återställd. Efter sju dagar fick hon lämna sjukhuset. Men det var en traumatisk upplevelse och det tog över ett år innan hon började träna igen.
– Jag var för rädd. Det dröjde länge innan jag vågade berätta för andra vad som hänt, eftersom jag fortfarande var livrädd. Jag kände en viss skam också. Människor frågade mig varför jag slet ut mig själv så mycket. Hur kunde jag pusha mig själv så hårt att jag nästan dog? Jag skämdes.
Varför just Melanie drabbades vet inte läkarna. I efterhand tror hon själv att det berodde på att hon under en tid hade tränat för hårt och ätit för dåligt.
– Crossfit handlar om att få den bästa tiden, att klara av passet så snabbt du kan medan du lyfter så mycket som du kan. Du pushar dig själv hårdare och hårdare varje gång. Eftersom jag också tränade softboll på elitnivå så fanns det där att pressa mig själv i mitt blod från början. Jag gick dessutom på en diet.
Vad händer vid rhabdo?
Men vad är det egentligen som händer i kroppen vid rhabdo? Enkelt förklarat börjar musklerna brytas ned i väldigt stor skala. När
nedbrytningen sker läcker ämnen från muskelcellerna, bland annat kreatinkinas och myoglobin, ut i blodcirkulationen. Vissa av dessa ämnen är skadliga i större mängder, framförallt för njurarna. Vanliga symptom är smärta och svullnad.
Karin Larsén är överläkare och rektor på Gymnastik- och Idrottshögskolan.
– Smärtan varar längre än vanlig träningsvärk gör och du kan också få mörk urin på grund av myoglobinet som läcker ut i muskulaturen. Myoglobinet kan skada njurarna och läget kan då bli så allvarligt att man måste få sjukhusvård för att överleva och för att njurskadan inte ska bli permanent, förklarar Karin Larsén, överläkare och rektor på Gymnastik- och Idrottshögskolan.
Karin Larsén har tidigare tidigare forskat om förekomsten av rhbado hos ultralöpare och menar att det inte är så konstigt att fall även förekommer inom crossfit. Det är nämligen precis där rhabdo trivs allra bäst; i sporter och träningsformer där man pressar sig själv till det yttersta.
Bör du vara orolig?
Hård ansträngning kan orsaka rhabdo, men det är långt från den enda anledningen, säger Karin Larśen.
– Ultramaratonlöpare har till exempel fått rhabdo när de under tävling druckit för mycket vatten och fått i sig för lite salt. Även infektioner, inflammationer och vissa mediciner, till exempel statiner, kan öka risken för rhabdo.
Så finns det anledning att vara rädd efter det svettiga gympasset när träningsvärken börjar belägra din kropp? Nja, rhabdo är trots allt väldigt ovanligt. Och crossfit är ofta en alldeles utmärkt träningsform. Vad som är värt att tänka på är att ta det lite lugnt när du börjar med något nytt eller kommer tillbaka från ett uppehåll. Alkohol och droger i anslutning till hård träning sägs också vara en riskfaktor.
Melanie Pace berättar att hon lärt sig mycket av sin upplevelse med rhabdo och att hon numera tränar mer balanserat.
– Jag insåg att för mig, personligen, så ska träningen inte bara handla om att tävla. Jag mår bäst av en träningsform där det finns balans, där jag inte behöver bära så mycket tunga vikter och där jag inte mår kasst efter varje pass.
En sak är säker: Farbror Rhabdo gillar inte ord som “lagom” och “måttlighet”. Men de flesta av oss kommer aldrig ens i närheten av det här tillståndet, trots att vi gör den där sista armhävningen som vi egentligen inte orkar.
– Det är ändå bra att man gör folk uppmärksamma på att det här förekommer så att man söker sjukvård om det händer. Samtidigt ska man vara medveten om att de flesta fall är lindriga läker ut utan behandling och kvarstående skador, avslutar Karin Larsén.
Av: Malin Ny
Foto: Thinkstock, privat
Missa inte! Tränar du för hårt? Här är 9 vanliga tecken