Acai, maca och spirulina – experten om superpulvrena som ska boosta hälsan

Håller de dyra superpulvren vad de lovar? Kan de verkligen boosta din hälsa eller är det mest hälsoindustrin som får sig en boost? Näringsfysiologen förklarar.

Läs mer: Näringsfysiologen: ”Så ska du äta för att öka förbränningen

Intresset för att maxa näringsintaget och på olika sätt försöka ”boosta” kroppen genom att äta diverse pulver och tillskott är hetare än någonsin. Maca, acai, spirulina, chlorella, lucuma… Superfoods är ett samlingsnamn för livsmedel med en mycket hög näringstäthet.

Pulvren består av torkade och malda delar av näringsrika växter som olika bär, frukter, frön, alger och rötter. De är ofta dyra och har genomgått en stor marknadsförings-push med löften om fantastiska hälsoresultat, som mer energi, bättre immunförsvar, vackrare hår och hy och inte sällan viktminskning.

Vi snackar lockande löften i vår världs jakt på optimerad hälsa. Men håller pulvren vad de lovar? Kan de verkligen boosta din hälsa? Enligt näringsfysiologen Anki Sundin är svaret komplext.

– Det finns inget vetenskapligt stöd för att personer som äter olika slag av torkade vegetabilier skulle ha en bättre hälsa. Därför är det ärligaste svaret vi idag kan ge att ”det vet vi inte”. Men rent logiskt är det självklart bättre att äta av dessa än att inte äta frukt och grönt alls, menar Anki Sundin.


En fördel med pulvren är att du lätt kan få i dig en koncentrerad mängd nyttigheter. Genom att skopa ner lite i smoothien eller strössla på gröten kan det enklaste av mellanmål få en hälsokick.

– Dessa pulver är ju egentligen torkade, näringsrika livsmedel, så det ligger nära till hands att tillskriva dem hälsosamma effekter. Men när det gäller sånt som många är ute efter, som att exempelvis skydda mot eller bota förkylningar, minska risken för olika sjukdomar eller boosta immunsystemet så finns det i princip inget handfast från vetenskapen att hänvisa till, säger Anki Sundin.

Så allt är inte pulver som glimmar. I ett amerikansk labbtest fann man dessutom att vissa av de testade pulvren innehöll både tungmetaller och ovälkomna bakterier. Därför är det extra viktigt att kontrollera var påsen kommer från. Är en tillverkare du litar på?

Om man är sugen på att testa ett pulver, vad ska man egentligen satsa på?

– När det gäller torkade livsmedel, till exempel torkade nypon, blåbär eller liknande, så är det en smaksak. Dessa livsmedel är hälsosamma på olika sätt, men de är inga mirakelmedel. Egentligen skulle det vara lika bra att äta motsvarande mängder av de färska/frysta varianterna, förklarar Anki Sundin.

Så även om pulvren absolut kan ha hälsofördelar är det ändå viktigt poängtera att de flesta av oss inte behöver tillskott, och att vi kanske inte kan få några fördelar av dem.

Det finns tyvärr inte riktigt något enskilt livselixir som gör oss friskare, mer energiska och yngre. Däremot kan du testa själv, vad du tycker. Kanske känner du dig gladare och piggare, eller varför inte bara lite trendigare?


Navigera smart i hälsohyllan – så här!

* Förhåll dig skeptisk till överdrivna påståenden. Även om du kan uppleva positiva effekter av pulvren så kommer de inte få dig att rasa i vikt, och du kommer inte lära dig flyga.

* Många påståenden, som att ett visst pulver ger ”vackrare hy och hår” eller ”stärker ditt immunförsvar” saknar vetenskaplig förankring.

* Tänk på att kommentarer och omdömen på försäljarnas egna hemsidor kan vara köpta.

* Vissa frukter och bär kan samverka med, eller motverka, olika läkemedel. Kontrollera därför med behandlande doktor innan du testar ett superpulver.

* Kolla så det är en tillverkare du litar på. Det finns en risk att pulvren innehåller tungmetaller eller bakterier.

* Mer antioxidanter, mineraler och vitaminer behöver inte alltid vara bättre.

Foto: privat, IBL

En skopa här, en skopa där.
En skopa här, en skopa där.