Socker är dåligt för dig, det vet du. Men det är också riktigt gott, och beroendeframkallande. Därför svämmar marknaden över med sockerfria alternativ där det ena påstår sig vara nyttigare än det andra. Men forskning visar att artificiella sötningsmedel inte alls är så problemfria som livsmedelsindustrin påstår.
– Ett stort problem med sötningsmedel är att de är mer än 100 gånger sötare än socker, säger Göran Petersson, professor i kemisk miljövetenskap vid Chalmers.
Vissa forskare larmar om att artificiella sötningsmedel stör kroppens egen förmåga att räkna kalorier, vilket leder till viktuppgång. Men faktum kvarstår, vanligt socker är ju inte heller bra för våran hälsa.
Därför listar vi sju bra naturliga alternativ till socker som kan fungera som bra substitut för det raffinerade, vita, sockret.

Lönnsirap
Bäst i: När du lagar mat med kött, eftersom det behåller sina positiva egenskaper vid upphettning.
Det här är det: En populär pannkakstopping borta i staterna. Görs av saven från sockerlönnträdet.
Tänk på: Att bara för att det står lönnsirap på förpackningen betyder det inte att det är det. Pannkakssirap marknadsförs ofta som lönnsirap trots att det är helt vanlig men smaksatt sirap.
Melass
Bäst i: Lite grövre bakverk, som havrekex eller mjuk pepparkaka.
Det här är det: Det som blir över vid tillverkningen av vitt socker. Återvinning!
Tänk på: Ju mörkare melass, desto mindre socker innehåller det.

Xylitol
Bäst i: Såser. Hälsogurun Gwyneth Paltrow använder det i sin dressing.
Det här är det: Det är lite Gwyneth som är den röda tråden här. Hon populariserade zylitol genom att skriva om det i sin kokbok ”It’s all good”. Det är ett sötningsmedel med få kalorier som tillverkas av björk, sockerrör och majsstång.
Tänk på: En överdriven konsumtion kan göra det oroligt i magen.

Kokossocker
Bäst i: Ett riktigt allround-socker som funkar på allt från gröten till bakning. Testa i chokladbrownies!
Det här är det: Påminner om palmsocker, fast bättre. Är den kristalliserade saven från kokosplantan.
Tänk på: Ett av få socker som är raw och är därför fullproppat med de nyttigheter den fått från plantan den kom från.
Rismalt
Bäst i: Asiatisk matlagning och marinader.
Det här är det: Tillverkas när stärkelsen i riset bryts och därefter reduceras till en söt sirap.
Tänk på: Smakar rökigt och karamelligt. Det kan göra maten lite krispig när det används i matlagning, så balansera upp det med en annan naturlig sockerkälla för bästa resultat.

Stevia
Bäst i: Bakning, så som muffins.
Det här är det: Kommer från Steviaplantan som växer i syd- och centralamerika. Upp till 300 gånger sötare än socker.
Tänk på: Det finns studier som visar på att såhär söta sötningsmedel kan leda till beroende. Många produkter säger också att de innehåller stevia, men i själva verkat är det bara spårämnen och resten är aspartam.
Agavesirap
Bäst i: Drinkar! Mixa ner för att ge helgens drinkar en sötare inramning. Fungerar också i kaffe istället för vanligt socker.
Det här är det: Sötare och rinnigare än honung, men påminner en hel del om vanlig honung i smaken. Kommer från en kaktusliknande växt, faktiskt samma växt som används vid framställningen av tequila.
Tänk på: Det finns en diskussion om hur hälsosam agave egentligen är. Välj framförallt mörk, ofiltrerad sirap. Det har ett högre mineralinnehåll och är nyttigare.
Av: Johanna Boström
Foto: All Over Press