Nej, barn blir inte höga av socker – läkaren krossar 7 vanliga hälsomyter

Nej, barn blir inte höga av socker – läkaren krossar 7 vanliga hälsomyter

Trodde du också att barn blir speedade av socker och att mörkt bröd alltid är nyttigare än vitt? Läkaren och författaren Frida Duell gör upp med ett gäng populära antaganden.

Frida Duell är läkaren som brinner för sambandet mellan det vi äter och hur vi mår. Nu ger hon ut boken ”Mat, myt, vetenskap” – en modern hälsobibel full av kosttips med vetenskaplig förankring, myter, missuppfattningar och enkla recept på allt från bröd till linsgryta. Baaam ställde Frida inför sju vanliga påståenden – här förklarar hon hur det ligger till, egentligen.

Falskt. Kokosolja kan likställas med vanligt smör eftersom båda innehåller en hög andel mättade fetter. Visst omvandlas kokosfett till värme i något större utsträckning än smör, men det är en liten skillnad som inte har någon större betydelse.

Falskt. Tvärtom har man sett att antioxidanter i form av kosttillskott ibland kan försämra hälsan. Men antioxidanter i sin naturliga form, som bär och grönsaker, går inte att överdosera.

Falskt. Fruktos har ett lågt glykemiskt index vilket kan lura en att tro att rent fruktsocker skulle vara nyttigare än vanligt socker. Men här går glykemiskt index bet. Det mäter nämligen bara glukoshalten i blodet efter intag av olika livsmedel, vilket gör att fruktosen i den mätningen går helt under radarn. Slutsatsen är att allt tillsatt socker, vare sig det är fruktos eller glukos, saknar hälsofördelar.

Läs mer! Därför är smoothies mycket nyttigare än juice

Nja. Det viktiga när du vill gå ned i vikt är att äta sådant som innehåller lite energi men ger en lång mättnadskänsla. Om ett litet mellanmål gör att du inte äter en chipspåse på vägen hem är det ett bra alternativ. Vill du sedan bibehålla din vikt handlar allt om att hitta bra vanor. Det kan vara små saker som att äta mindre portioner eller att skippa juicen till frukosten.

Falskt. Agavesocker är i princip samma sak som bordssocker med skillnaden att den innehåller en större andel fruktos.

I en stor genomgång av den forskning som finns kunde man inte hitta något samband mellan sockerintag och hyperaktivitet hos barn.

Falskt. Det finns inget som tyder på att barn blir ”höga” eller ”speedade” av socker. I en stor genomgång av den forskning som finns kunde man inte hitta något samband mellan sockerintag och hyperaktivitet hos barn. Däremot är det inte svårt att föreställa sig att barn blir uppspelta i situationer där godis ofta är inblandat, som på barnkalas eller på julafton.

Falskt. Mörkt bröd betyder bara att brödet är just mörkt, men den mörka färgen kan lika gärna komma från sirap som från fullkornsmjöl. Ett grovt bröd eller ett fullkornsbröd är däremot alltid mer hälsosamt än exempelvis rostbröd.


Frida Duells ”Mat, myt, vetenskap” ges ut av Norstedts den 25 augusti. Läs Fridas blogg här!

Foto Rickard Rönnerstam

Läs också! ”Medicinskt farligt och helt fel” – Agnes Wold krossar föräldramyterna