1. Juicemarinad
Marinera ditt kött med juice istället för med feta och onyttiga marinader. Denna marinad ger köttet en god och frisk smak:
Du behöver:
1 dl koncentrerad apelsinjuice
1 msk riven ingefära
1 msk honung
1 msk japansk soja
1 vitlök pressad
Såhär gör du:
Blanda samman alla ingredienser till marinaden och smaksätt med salt och peppar efter smak. Låt köttet ligga i marinaden i kylen i några timmar före grillning.
Skaldjur är jättegott att grilla, men ska bara grillas väldigt snabbt så att de inte blir sega och tråkiga. Testa detta recept på grillade räkor med chilismak:
Du behöver:
500g stora kokta vannameiräkor utan skal
2 msk olivolja
1 msk äppelcidervinäger
1 tsk soja
1 msk citronsaft
1 tsk sambal olek
salt, peppar, persillade, oregano, timjan
träspett
Såhär gör du:
Tina räkorna. Rör ihop ingredienserna till marinaden och häll över räkorna. Ställ in i kylen och låt räkorna ligga i marinaden under cirka en timme eller mer. Trä upp fyra räkor per spett genom att trä upp stjärten och ryggen så att de bildar ett U. Salta, peppra och häll på mer citronsaft och persillade. Grilla räkspetten tills de har fått fin färg, pensla med den överblivna marinaden under tiden. Servera med aioli och baguette.
Smal aioli:
3 stora vitlöksklyftor
1 tsk äppelcidervinäger
1 msk olivolja
2 dl creme fraiche (34%)
1 dl lättmajonäs
1 tsk citronsaft
salt, peppar, persillade, chilipulver
Såhär gör du:
Pressa vitlöken i en skål och rör ihop med olja, äppelcidervinäger, salt, peppar och persillade. Kör i micron i cirka 1 minut. Blanda ihop med resten av ingredienserna och smaka av med lite mer salt och chilipulver.
Ett gott exempel på ett fettsnålt kött som gör sig bra på grillen är kyckling. Testa detta goda recept på grillad kyckling och välj dina smala tillbehör efter smak:
Du behöver:
4 kycklingfiléer
2 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
1 msk balsamvinäger
1 msk flytande honung
8-10 färska myntablad
salt
peppar
Såhär gör du:
Lägg kycklingfiléerna i en skål. Blanda finhackad eller pressad vitlök med olja, vinäger, honung och finhackade myntablad till en marinad. Salta och peppra efter smak och låt sedan filéerna ligga ett tag i marinaden. Sätt ugnen på 175 grader. Grilla kycklingen på en het kolgrill, 2 minuter på varje sida så filéerna får fin färg runtom. Låt sedan köttet stekas klart i ugnen i cirka 15 minuter. På så sätt får filéerna den goda kolsmaken och behåller sin saftighet.
Det finns mycket som är gott att grilla som inte är kött, exempelvis grönsaker. Testa att grilla fyllda paprikor efter detta recept:
Du behöver:
6 paprikor
250 g ricotta
2 msk finhackad koriander
1/4 röd chili – finhackad
2 msk färskrivet skal från en citron
havssalt
färskmalen peppar
Såhär gör du:
Skär toppen av paprikorna, spara toppen. Avlägsna alla kärnor. Rör ihop ingredienserna till fyllningen och fyll sedan paprikorna med den. Lägg på paprikatoppen som ett lock och lägg de fyllda paprikorna på den varma grillen och grilla dem i 2-3 minuter på varje sida. Ta dem från grillen, men låt dem vila en stund innan du skär dem i tjocka skivor och serverar.
Istället för feta potatissallader med majonäs så kan du göra en fräsch sallad som ett gott tillbehör till din grillade mat:
Du behöver:
1 liter blandad sallad av rosé-, mache-, isbergs- och frisésallad
1 gurka
grillad majs
4 tomater
1 rödlök
3 paprikor, röda och gula
4 msk fin olivolja
Flingsalt samt nymalen svartpeppar
Coleslaw är en nyttig sallad i sig, men istället för en med fet majonäs kan man göra den enligt detta recept istället:
Du behöver:
1/2 vitkålshuvud
1 morot
1 gul lök
1,25 dl lättmajonnäs
1 dl Onaka-fil
1/2 dl kesella 1%
1 msk vinäger
1 tsk fransk senap
1/2 tsk fruktsocker
salt och peppar
Såhär gör du:
Strimla vitkålen fint. Lägg strimlorna i ett durkslag. Häll kokande vatten över kålen två gånger och låt den kallna. Skala och riv moroten och skala och finhacka löken. Blanda samman morot och lök med vitkålen. Rör ihop majonnäs med kesella, fransk senap, fil, fruktsocker och vinäger. Smaka av med salt och peppar.
Precis som det är gott med grillade grönsaker, är det även gott med grillad frukt och en klick grekisk yoghurt till. Testa detta smarriga recept:
Du behöver:
4 nektariner
1 lime
2 dl matyoghurt
2 msk honung
1 kruka mynta
1 dl pistagenötter
Såhär gör du:
Dela nektarinerna och ta ur kärnan. Skölj och riv skalet av limen. Blanda det med yoghurt och honung. Hacka myntan och vänd ner. Grilla nektarinerna och pensla med lite extra honung. Servera nektarinerna med limeyoghurt och grovhackade pistagenötter.
Foto: All Over Press
Recept: Ica, recept, tasteline, receptfavoriter