Nu är fertilitetsappen Natural Cycles ett godkänt preventivmedel

Den omdiskuterade fertilitetsappen Natural Cycles har fått en viktig certifiering och får nu marknadsföras som preventivmedel, något som Läkemedelsverket tidigare förbjudit.

Läs mer: Har du glömt att ta ditt p-piller? Ingen panik – gör så här

Genom att mäta temperaturen varje morgon avgör appen Natural Cycles om du är fertil den dagen och meddelar dig om hur stor risken är att bli gravid vid oskyddat sex. Fertilitetsappen har diskuterats flitigt i medier de senaste åren och Isabella Löwengrip är en av delägarna.

Nu har den svenska appen blivit den första i världen som specifikt godkänts som preventivmedel av den tyska inspektions- och certifieringsorganisationen Tüv Süd.

– Natural Cycles älskas av tusentals kvinnor i Sverige, och vi är stolta över att vi nu kan fortsätta ge dem precisa rekommendationer som ett officiellt preventivmedel. Det är en produkt som kvinnor behöver, vill ha och förtjänar, säger Elina Berglund, CTO och medgrundare, i ett pressmeddelande.

2016 förbjöd Läkemedelsverket företaget att marknadsföra sig som preventivmedel, men en tidigare studie visade att appen är lika effektiv som p-piller.

Läkemedelsverket accepterar normalt en certifiering som ett klartecken att appen får marknadsföra sig som preventivmedel, uppger Dagens Nyheter.

Läs även:
Nytt preventivmedel för killar lanseras 2018
Nytt manligt p-piller kan tas direkt före sex – och fungera i flera dagar
Forskning bevisar: P-piller ger ökad risk för depression

Foto: Unsplash, Natural Cycles