Nu varnar Livsmedelsverket för cancerframkallande olja – här är produkterna du ska undvika

EU och Livsmedelsverket varnar för att palmolja innehåller cancerframkallande ämnen. I Sverige säljs produkterna för fullt, men i Italien har livsmedel som innehåller palmolja börjat plockas bort från butikshyllorna. Så vad gäller egentligen?

Trodde du att också att palmolja i första hand var en miljöbov? De flesta av oss vet att palmolja är dåligt för miljön, eftersom produktionen orsakar skövling av regnskog och tvingar människor att arbeta under oacceptabla förhållanden. Det största hälsolarmet som nått ut brett i media har tidigare handlat om det höga innehållet av mättat fett, vilket Baaam tidigare skrivit om.

Men nu varnas för att raffinerad palmolja innehåller ämnen som är cancerframkallande. De kemiska namnen på dessa ämnen är glycidylestrar och 2- och 3-mcpd estrar, de bildas när oljan raffineras (vilket betyder att den hettas upp för att renas). Palmolja finns i nära hälften av alla livsmedelsprodukter och mest alarmerande är att det förekommer i alltför höga doser i bröstmjölksersättning.

Den potentiella faran med raffinerad palmolja ska Livsmedelsverket och EU ha känt till i tio år, enligt Svd. Varningarna har dock dröjt till nu.

Varför EU ännu inte agerat lär beror på att Världshälsoorganisationen WHO:s expertgrupp och EU:s expertgrupp, Efsa, inte är överens om gränsvärdena. Men nu kommer varningarna tätt.

– Vi har sett att glycidylestrar i råttstudier ger en hög förekomst av cancer redan vid den lägsta testade dosen. Vi i expertgruppen tar inte hänsyn till om folk skulle bli oroade av den informationen. Vi säger vad som behöver göras och sedan är det EU-kommissionen som ska säga sitt, säger Helle Knutsen, ordförande i EU:s expertgrupp Efsa, till Svd.


Så vad gäller egentligen?

Livsmedelsverket uppmanar alla att läsa på förpackningar och välja bort kakor, kex och andra livsmedel som innehåller palmolja. Läs mer om Livsmedelsverkets rekommendationer här.

Vilka produkter ska du undvika?

Raffinerad palmolja (det är den raffinerade varianten som innehåller cancerframkallande ämnen) används i stor utsträckning i margarin, kakor, kex, bullar, kakfyllningar, färdiga såser, bröstmjölksersättning och färdigmat. I kallpressade oljor förekommer inte de farliga ämnena. Palmolja finns i nästan hälften av alla livsmedelsprodukter.

Varför är palmolja så populärt?

Palmolja innehåller mycket mättat fett för att vara en vegetabilisk olja. Det innebär att den kan lagras länge. Den har dessutom en krämig, lättjobbad konsistens. När livsmedelsindustrin började avveckla transfetterna blev palmolja ett billigt alternativ. Källa: Svd.

Foto: IBL, Thinkstock