Nutritionisten svarar: Så blir du av med sötsuget

Nutritionisten svarar: Så blir du av med sötsuget

Hur hanterar man egentligen ett starkt sug efter socker? Vår nutritionist Emanuel Widmark har hjälpt många, och hittat ett par knep som fungerar.

FRÅGA:

Jag har ett otroligt sockersug, nästan varje dag. Som längst har jag lyckats hålla upp en vecka, och det funkade, men nu har jag trillat ner i träsket igen. Har du något tips på något man kan äta eller göra för att avstå socker och onyttigheter?
Sockermonstret

EMANUEL WIDMARK SVARAR:

Under de många år jag jobbat med människors kostintag har jag märkt att de som försöker pressa sig själva att ”hålla upp” i en vecka och helt avstå från sina cravings brukar få ett ökat sug. Försök tillfredsställa sötsuget istället, men på ett smart sätt. Ta en tesked honung när suget smyger sig på så blir du lite mer tillfredsställd och du kommer förmodligen inte känna dig lika sugen en stund senare. En liten chokladbit är ingen big deal heller, om du verkligen håller dig till det och inte äter massor av godis varje gång du blir sugen.

Jag har även noterat att många som har ett orimligt stort sötsug oftare dricker lightläsk, tuggar sockerfria tuggummin och käkar sockerfria halstabletter. Dessa innehåller inget socker, men däremot en del sötningsmedel som gör att vår hjärna tror att socker är på väg in i kroppen.

När det då inte kommer något socker så fortsätter hjärnan att signalera sötsug eller hunger tills den får i sig de kalorier som förväntades. Så håll upp med allt som innehåller sötningsmedel i minst två veckor och se om sötsuget försvinner, vilket det faktiskt gör i många fall. Lycka till!

Foto: Thinkstock, privat