Det ska du äta för att inte lukta vitlök

Älskade, hatade vitlök. Du är så god men ger mig dödens andedräkt. Nu har forskare äntligen hittat en lösning på problemet, följ tipsen och du kommer aldrig behöva frukta vitlöken igen.

Läs mer: Åtta enkla knep för att bli av med dålig andedräkt

Det är forskare på Ohio State University i USA som har undersökt vilka vätskor och matvaror som kan dämpa vitlöktsandedräkt skriver Science Daily. I en ny studie gav forskarna deltagarna vitlöksklyftor att tugga på på i 25 sekunder, sedan gavs de nio olika vätskor eller matvaror att dricka eller äta direkt efteråt.

Dessa var vatten, rå eller uppvärmd sallad, rått, uppvärmt eller juice på äpple, råa eller juice på myntablad eller grönt te. Deras utandningsluft analyserades före och efter för att undersöka hur mängden av vitlökens starkt doftande ämnen påverkades.

Rått äpple och sallad visade sig vara mest effektiv mot vitlöksandedräkt, koncentrationen av de illaluktande ämnena från vitlöken sjönk med 50 procent på 30 minuter.

Det var även effektivt att tugga på myntablad och dricka juice på äpple eller mynta. Det som visade sämst resultat var grönt te, som inte gav någon effekt alls.

Men hur funkar det egentligen? Först hjälper enzymer till att bryta ner den dåliga lukten i råkost, men de försvinner när maten hettas upp eller görs till juice. Så kallade fenoliska föreningar hjälper också till att bryta ner den dåliga doften även när maten är tillagad, men det ger en sämre effekt utan enzymerna.

Så ett hett tips är att ta med ett äpple i väskan om du planerar en vitlöksmåltid!

Foto: IBL