Ny studie: Den här appen är säkrare än p-piller

Ny studie: Den här appen är säkrare än p-piller

Fertilitetsappen Natural Cycles har höjts till skyarna och kritiserats skarpt sedan lanseringen. Men nu presenteras en ny studie som menar att appen är säkrare än p-piller.

Läs mer: Har du glömt att ta p-piller? Ingen panik – gör så här

Genom att mäta temperaturen varje morgon avgör appen Natural Cycles om du är fertil den dagen och meddelar dig om hur stor risken är att bli gravid vid oskyddat sex. Fertilitetsappen har varit en riktigt het potatis i medier de senaste åren och Isabella Löwengrip är en av delägarna.

Tidigare i år blev appen den första i världen som specifikt godkänts som preventivmedel av den tyska inspektions- och certifieringsorganisationen Tüv Süd. I Sverige förbjöd dock Läkemedelsverket 2016 företaget att marknadsföra sig som preventivmedel.


Diskussionen till trots presenterades i veckan en studie där 20 000 kvinnor deltagit. Mätningen har gjorts med hjälp av Pearl Index som mäter hur många av 100 kvinnor som får en oplanerad graviditet under ett års användning och i den framgår att Natural Cycles har 93 procents säkerhet vid så kallad typisk användning, det vill säga i verkliga livet. Det uppger Veckans Affärer.

”Eftersom fler och fler kvinnor väljer naturlig familjeplanering, välkomnar vi att det finns en godkänd app med solid klinisk evidens”, skriver Kristina Gemzell Danielsson, MD och PhD på Karolinska Institutet och Karolinska universitetssjukhuset, i ett pressmeddelande.


Som jämförelse kan nämnas att p-piller uppvisar 91 procents effektivitet men det ska tilläggas att resultaten kommer från studier som gjorts vid olika tillfällen och av olika aktörer. Det återstår också att se hur Läkemedelsverket ställer sig till resultaten.

Läs mer: Mår du dåligt? Det kan bero på dina p-piller

Foto: Unsplash/Natural Cycles