Se hit kaffeälskare – forskare menar att kaffe kan göra så du lever längre

Se hit kaffeälskare – forskare menar att kaffe kan göra så du lever längre

Ny studie visar att kaffe faktiskt kan lindra både hjärtbesvär och inflammatoriska sjukdomar.

Är du också koffeinberoende? Brukar du stänga av och säga ”lalala” när det kommer forskning på hur kaffe påverkar din kropp? Nu har det kommit just sådan forskning men du kan vara lugn – den säger nämligen att koffein faktiskt kan hjälpa din kropp att motarbeta inflammationer och hjärt- och kärlsjukdomar, skriver Refinery29.

Läs också: Bastun kan förlänga ditt liv – och är lika effektiv som träning

Studien kommer från Stanford University School Of Medicine och i den undersökte man blodprover från 100 personer, både äldre och yngre. Det forskarna kunde se efter att de analyserat proverna var att de äldre deltagarna med låga inflammationsvärden hade en sak gemensamt – de drack kaffe regelbundet.

Man fann i studien att koffein kan sänka inflammationsnivån i kroppen, vilket i sin tur minskat hjärtproblem.

”Mer än 90 procent av alla okända sjukdomar vi får när vi åldras har att göra med kronisk inflammation och det är välkänt att kaffe och lång livslängd har ett samband” säger David Furman, forskare och författare till studien.

Det är dock inte så lätt som att du nu kan dricka kaffe hej vilt och hoppas på ett långt liv. Snarare har forskarna kommit ett steg närmre i sin förståelse för sjukdomars utveckling och hur man kan hämma dem. Men kanske ska du också skippa ångestpåslaget du får efter den tredje koppen kaffe – den kan vara bra för dig.

Läs mer: 15 saker du vill ha i BB-väskan – och 8 du kan lämna hemma

Bildkälla: IBL