Sojamjölk, mandelmjölk, havredryck, rismjölk – den vanliga komjölken är utsatt för hård konkurrens. Nu är forskarna nyfikna på en ny, ovanligt näringsrik mjölkdryck, nämligen kackerlacksmjölk.
Kackerlackor lägger ägg och producerar vanligtvis inte mjölk, men det finns en kackerlacksart som skiljer sig från de andra, nämligen jättekackerlackan diploptera punctate. Det är den enda som föder levande ungar. Jättekackerlackans larver livnär sig på en mycket näringsrik mjölk som produceras i mammans livmoder. Och den här mjölken har potential att nå marknaden som en ny superdryck, menar forskare. Resultaten av deras forskning har publicerats i tidskriften Journal of the international union of crystallography.
Kackerlacksmjölken ska vara mer närings- och energirik än vanlig komjölk. Den innehåller mer protein och alla de aminosyror som vi behöver.
”Det är mycket stabilt. Det kan bli ett fantastiskt proteintillskott”, säger forskningsledaren Subramaniam Ramaswamy vid Institutet för stamcellsforskning i Bangalore i ett pressmeddelande.
En fördel är, enligt forskarna, att proteinet binds i kristaller som långsamt löser upp sig i vätskor, skriver Svd. Det öppnar för produkter med lång hållbarhet, där utsöndringen av proteiner kan tidsinställas. Kackerlackskristallernas egenskaper gör dem dessutom lämpade att transportera helt andra ämnen i nanostorlek, vilket säger en del om den här mjölkens potential. Något helt annat än din vanliga havremjök, uppenbarligen.
Men tanken är inte att föda upp kackerlackor i massor. Forskarna jobbar istället på att hitta ett sätt att framställa mjölken på artificiell väg.
Eftersom mjölken också har ett högt kaloriinehåll kommer den troligtvis inte bli superpopulär i vår del av världen. Men förhoppningsvis kommer den kunna hjälpa till att ge tillräckligt med näring till växande befolkning på andra håll, i världens utvecklingsländer. En annan möjlighet är att den, tack vare dess näringstäthet och höga innehåll av fullvärdigt protein, blir en populär återhämtningsdryck hos alla gym-bunnies därute.
Människors inställning till att äta insekter kommer förmodligen att förändras med åren. Men hur känner du för att smaka något från den utskällda kackerlackan?
Läs även!
Guide: Vilken mjök passar dig bäst?
Källa: Svd, Illustrerad Vetenskap
Bildkälla IBL