Nu kommer p-pillret du bara behöver ta en gång i månaden

Nu kommer p-pillret du bara behöver ta en gång i månaden

Har du också missat att ta ditt p-piller någon gång? Du är långt i från ensam. Men snart kan det bli lättare att komma ihåg – forskare har nämligen tagit fram ett p-piller du bara behöver ta en gång i månaden.

P-piller är ett preventivmedel som är uppemot 99 procent säkert. Men det gäller ju bara om man verkligen tar sina piller varje dag och inom inte allt för stora tidsintervall. Dock visar studier att så många som varannan kvinna som använder p-piller emellanåt glömmer att ta det eller tar pillret vid fel tid – och då blir pillret bara 91 procent effektivt. Det innebär att nästan var tionde kvinna skulle riskera en oönskad graviditet.


Men nu har forskare tagit fram ett p-piller som användaren bara behöver ta en gång per månad. Det stannar nämligen i magen och avger hormoner i en jämn dos under hela den tiden. Pillret är speciellt utformat för att motstå den starka magsyran, rapporterar BBC. Det ser ut som en liten stjärna inuti en tunn kapsel när man sväljer det, men i magen löses kapseln upp och pillret vecklas ut och ser då mer ut som en blomma, och då börjar det utsöndra hormonerna.

De amerikanska forskarna har redan testat pillret på grisar och hoppas snart kunna gå vidare till test på människor. Rapporter från testerna har publicerats i Science Translational Medicine.


Säkerheten viktigast

Att pillret stannar i magen under så lång tid förklarar forskarna beror på att det är för stort för att lämna magsäcken när det har vecklats ut.

– Men våra studier visar att det inte borde bli något problem med matsmältning eller blockeringar eller att få vidare maten. Vi tar säkerheten på största allvar, säger Giovanni Traverso vid Harvard Medical School, som varit med och tagit fram prototypen, till BBC.

Det nya formatet på piller har redan börjat testas även med andra läkemedel och man hoppas att det till exempel ska fungera med malariamedicin. Men forskarna poängterar att det fortfarande är en bit kvar innan något av dessa piller kommer att finnas på marknaden, det behövs fortfarande mer studier.

Källa: BBC   

Foto: TT

Läs mer:

Bristen på p-piller en nationell kris: ”Politiker måste ta ansvar”
Barnmorskan om p-piller: ”Det är en myt att du måste ha mens”
Menspodden tar upp allt du borde kunna om mens – från endometrios till p-piller