Nytt manligt p-piller kan tas direkt före sex – och fungera i flera dagar

En grupp forskare har skapat ett manligt p-piller som kan tas bara minuter före sex. Men inte förrän 2021 förväntas det hamna i butikerna.

Det har i åratal snackats om att manliga p-piller är på gång – och än så länge har vi inte sett några. Men forskarna jobbar för fullt och har nu tagit fram ett p-piller för män som förhindrar spermierna från att kunna simma, skriver Daily Mail.

Läs också: Nytt preventivmedel för killar lanseras 2018

Det är forskare vid Wolverhampton University i England tillsammans med portugisiska forskare som skapat en slags nässprej som kan tas av mannen bara minuter före sex för att sedan fungera i flera dagar. Anledningen till att det fungerar är att preventivmedlet tränger in i cellernas peptider som i sin tur tar sig in i spermierna och hindrar deras förmåga att simma. Därför kan de heller inte nå ägget och befrukta det.

– Resultaten är häpnadsväckande och nästan omedelbara. När du tar friska spermier och lägger till vårt medel så tar det bara minuter innan de inte kan röra sig alls, säger professorn John Howl som leder projektet.

Men det är ingen idé att springa till apoteket på en gång. Pillret testas fortfarande och kommer inte att kunna köpas förrän tidigast 2021.

Läs mer:
Här är kitet som ska rädda din mensvecka
Hormonfria p-piller kan vara närmare än vad du tror
Forskning bevisar: P-piller ger ökad risk för depression

Bildkälla: IBL