Nyttigare lussebullar (de är saftiga också)

Nyttigare lussebullar (de är saftiga också)

Lussebullar utan vitt mjöl, raffinerat socker och smör, ca 30 st

Du behöver:

50 g jäst

1 dl kokosolja

4 dl mjölk

250 g kesella

2 paket saffran

2 dl rårörsocker

1/2 tsk salt

17 dl siktat dinkelmjöl

Garnering:

1 ägg, russin

Så här gör du:

Smula ner jästen i en bunke och värm sedan kokosolja och mjölk till 37 grader. Häll över jästen och blanda ut. Tillsätt sedan kesella, saffran, socker, salt och ungefär 16 dl mjöl. Knåda degen ordentligt för att sedan låta den jäsa under bakduk i en timme.

Häll ut den färdigjästa degen på ett bakbord, knåda och tillsätt mer mjöl om det behövs. Forma till klassiska lussebullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ungefär en halvtimme.

Sätt ugnen på 225 grader och pensla de färdigjästa bullarna med ett uppvispat ägg och garnera med russin. Grädda mitt i ugnen i 5-8 minuter. Klart!

Glutenfria lussebullar, ca 40 st


Du behöver:

50 g jäst

4 dl mjölk

2 paket saffran

1 1/2 msk fiberhusk

2 dl socker

2 ägg

1/2 tsk salt

150 g rumsvarmt smör

250 g kesella

800 g glutenfri mjölmix

Så här gör du:

Smula ner jästen i en bunke, värm sedan mjölk till 37 grader och tillsätt saffran. Häll mjölken över jästen och rör om tills det lösts upp för att sedan tillsätta fiberhusk. Låt stå i ungefär 10 minuter.

Tillsätt sedan till socker, ägg, salt, kesella och det rumsvarma smöret. Häll i mjölmixen (lite i taget) och knåda ordentligt. Kom ihåg att spara lite mjöl till utbaket! Låt sedan degen jäsa i ungefär en timme.

Baka ut till klassiska lussebullar, garnera med russin och låt jäsa under bakduk i drygt en halvtimme. Pensla sedan de färdigjästa bullarna med ett uppvispat ägg och grädda i ugnen på 250 grader i ungefär 7-9 minuter. Voilá!

Mer recept:
Kalorisnål och mjölkfri mintchokladtryffel
Gör din egen nyttiga(re) Nutella
Nyttiga chokladbrownies med frosting

Foto: All Over Press