Ordlista över de vanligaste träningsformerna

Aerobic: en träningsform där olika stegkombinationer och hopp sätts ihop med fokus på konditions- och koordinationsträning.
Bodypump: en träningsform där du i huvudsak tränar med skivstång och hantlar tillsammans med instruktör. Alla pass som heter Bodypump är likadana i hela världen.
Crossfit: allsidig träning med ständig variation, funktionella rörelser och hög intensitet


Dans: i en större klass leds passet av en instruktör som lär ut olika dansövningar som sedan sätts ihop till en hel dans. Tränar främst din kondition och koordinationsförmåga.
Exercise: det engelska ordet för en övning/träning, eller ett träningspass.
Funktionell träning: träningen kan innefatta kondition, rörlighet, styrka, balans och koordination och syftar till att använda din kropp på ett så naturligt sätt som möjligt.


Gympa: en komplett träningsform där styrka, kondition, rörlighet och avslappning brukar ingå. Styrkedelen kan göras både med och utan redskap.
HIT: högintensiv träning med moment från både klassisk fysträning till hårda intervallpass.
Indoor walking: en enkel konditionsträning som alla kan vara med på. Kliv upp på “walkern”, greppa styret och börja gå! Hela kroppen engageras och du blir skönt svettig.


Jogging: är en allsidig och effektiv konditionsträning som inte kräver så mycket mer än ett par bra skor.
Kampsport: den mest vedertagna termen för sporter, idrotter eller utövningar som innehåller eller förbereder för någon form av närstrid. Fokus i träningen kan ligga på självförsvar, personlig utveckling eller tävling.
Längdskidor: en relativt skonsam och allsidig träningsform på vintern. Framför allt är det konditionen som tränas, men också styrka, balans och koordinationen förbättras.
Pilates: en lugn och medvetandegörande träningsform där du har fokus på djup- och stabiliserande muskulatur. Du tränar styrka och smidighet och stärker bål, hållning och andning samtidigt som du blir mer medveten om din kropp. Kan även utföras med en boll.


Qi-Gong: I qi-gong kombineras långsamma, flytande övningar med andning, koncentration och avslappning. Syftet är att balansera kroppen och stärka den samt öka energiflöden.
Rollercoaster: en lekfull, explosiv, högintensiv cyklingklass där du använder dig av pulssystemet.
Step up: brukar räknas till aerobicfamiljen, och innebär att du har en bräda som du går upp och ner på under passet. Detta är skonsamt för knän och bäckenbotten, och du kan ändra intensiteten genom att höja eller sänka brädan.


Tabata: en form av högintensiv intervallträning där du på kort tid kan uppnå väldigt stora träningsresultat. Träningsformen är smart upplagd då du blandar högintensiva övningar med korta vilor under en förutbestämd tid, ofta 4 minuter.
Vattengympa: innebär oftast att du tränar på ungefär axeldjupt vatten och att du tränar kondition, styrka och rörlighet med vattnet som motstånd. Ibland används också redskap för att öka motståndet i vattnet.


Wet vest: en djupvattengympa som innebär att du har ett bälte, eller en tunn flytväst, och därmed jobbar utan bottenkontakt under hela passet.
X-Cage: en ny träningsform där man använder sig av redskap i ett markerat område, så kallat ”buren”. Träningen fokuserar på uthållighet, styrka, kraft och kärna. Övningarna sker som ett cirkelträningspass och kan vara allt från dips, till rodd och kettlebell.
Yoga: i västvärlden utöver vi främst fysisk yoga som integrerar rörelser/positioner med andning och meditation. Förutom att du får en meditativ och avslappnande effekt av yoga, tränas andning, rörlighet, balans och styrka.


Zumba: är en dansbaserad gruppträning till huvudsakligen latinamerikansk musik och världsmusik, med inslag av latinsk pop och internationella radiohitlåtar. Träningsformen involverar dans och aerobiska övningar.

Foto: All Over Press