Personer som trodde de var glutenöverkänsliga fick äta gluten – mådde bättre

Är du en av alla som utesluter gluten ur kosten, förmodligen helt i onödan?

I en studie om hur olika livsmedel påverkar magen fick man ett intressant resultat. I studien, som genomfördes vid Oslo Universitet, deltog 65 personer som diagnostiserats med IBS. Alla misstänkte proteinet gluten som boven i dramat och samtliga hade börjat fasa ut gluten ur kosten. Alla var eniga om att de mådde bättre.

Under en treveckorsperiod fick de äta mat med fruktaner en vecka, mat med gluten en vecka och en placebodiet i en vecka, utan att få veta vad de åt.

Resultatet visade inget samband mellan gluten och magproblem – tvärtom, faktiskt. Hela 27 av de 66 deltagarna mådde som bäst när de åt kost med gluten.


Att äta glutenfritt är dock en trend som inte visar några tecken på att bromsa in.

– Det har länge varit trendigt att utesluta livsmedel eller hela livsmedelsgrupper ur vår kost, säger Emanuel Widmark, näringsfysiolog.

– På åttiotalet var det fett, sedan var det kolhydrater, och nu på 2010-talet är det gluten och laktos. Det beror på att människor har problem med vikt, mående och mage och då blir det lätt att dra slutsatser i stil med ”det är för att jag äter gluten”. Man vill ha något att skylla sina på hälsoproblem på, men i själva verket beror det ofta på en crappy livsstil där man kanske inte omsätter all energi man behöver.


Emanuel Widmark varnar för att självdiagnostisera och självmant börja utesluta livsmedel eller hela livsmedelsgrupper, då riskerar du att gå miste om viktiga näringskällor samtidigt som du inte får veta den egentliga orsaken till dina problem.

– Om du har problem med magen så bör du ta reda på vad som är den bakomliggande orsaken. Många kan reagera på veteprodukter utan att vara intoleranta om de till exempel har en irriterad eller inflammerad tarm. Det är inte vetets eller glutenets ”fel”, det kan finnas en rad olika anledningar till en inflammerad tarm, förklarar Emanuel.

Han menar också att det är en stor missuppfattning att många skulle må bättre av en glutenfri kosthållning.

– Med undantag för de få procent som har en intolerans eller är känsliga mot glutenprotein så har vår kropp inga problem att bryta ned detta protein med de enzymer som finns i vår mag-tarmkanal, säger han.

Och det finns definitivt fördelar med gluten, som förtjänar att lyftas i vår tids utbredda antiglutenepidemi.

– Sädesslag som innehåller gluten är ofta bra källor till fiber, järn och folat. De som av medicinska skäl äter en glutenfri kost behöver därför tänka på att få i sig dessa ämnen från andra livsmedel där bra alternativ till sädesslagen är till exempel quinoa, råris och potatis.

Läs mer!
Studie visar: Glutenfri kost ökar risken för diabetes


Foto Thinkstock

Emanuel Widmark, näringsfysiolog.
Emanuel Widmark, näringsfysiolog.