Pia Sundhages svar: "Det finns ingen anledning att prata om mens"

Pia Sundhages svar: "Det finns ingen anledning att prata om mens"

Efter Lotta Schelins utspel om för lite snack om mens inom idrottsvärlden ger nu Pia Sundhage svar på tal i en exklusiv intervju med Baaam.

Ingen pratar om mens inom idrottsvärlden, menade Lotta Schelin i en intervju tidigare i år. Lotta Schelin tog bland annat upp kulturen i landslaget, men förbundskapten Pia Sundhage tycker att spelarna får den hjälp de behöver:

– I varje landskamp, oavsett om du är 15 eller 32 år, har vi ett medicinskt team med läkare och sjukgymnaster på plats. Spelarna undersöks varje gång de tränar och spelar match. De får även fylla i ett formulär om hur de mår. Jag tycker det är bra uppbackning för teamet. Spelarna får den hjälp de behöver.

Läs mer Äntligen reklam för mensskydd som visar blod

Pia anser att det är spelarens ansvar att lyfta fram eventuella problem kopplade till mens.

– Den enskilda spelaren har världens möjlighet att lyfta fram detta. Varenda dag har de möjlighet att prata om det med det medicinska teamet, om det önskas. Sedan är det skillnad första gången du får mens. Allt som händer med tjejer då. Men när du har hamnat i A-landslaget tar du själv ansvar.

Pratar du med spelarna om mens och hur det kan påverka prestationerna?

– Nej, det finns ingen anledning för mig att göra det. Det är det medicinska teamet som har kontakt med dem. Inför varje match får jag veta om en spelare är hundraprocentig eller inte. Det är det jag går på. Jag får det serverat på ett fat.

Läs mer Bästa träningen när du har mensvärk

Finns det skäl att börja kartlägga när spelarna har mens anser du?

– Nej, inte i landslagsverksamhet. Vi har hand om spelarna i ungefär tio dagar i sträck i landslagssammanhang, och det är hela tiden en nära relation mellan spelarna och det medicinska teamet. Att bara peka ut en enda del, som mens, behövs inte. Men allt kontrolleras, så om någon spelare har problem kopplade till mens så kommer det upp vid undersökningarna.

Du har själv spelat i svenska landslaget. Hur upplevde du att snacket kring mens gick då?

– Vi hade även då kontakt med läkare och sjukgymnaster och gjorde medicinska undersökningar. Jag upplevde att den enskilde spelaren tog ansvar för att kunna prestera på plan. För några har mensen stor betydelse. Själv var det väldigt enkelt, men det fanns ju olika spelare och alla reagerar olika.

Läs mer 5 saker du vill veta om mens och träning

Lotta Schelin ser det som en jämställdhetsfråga. Hur olika förutsättningar har killar och tjejer som vill bli fotbollsproffs i dag, skulle du säga?

– Det är stor skillnad såklart. Om du är 14 år och pojke eller flicka och tänker att du ska bli fotbollsproffs, så är jag övertygad om att människor runt omkring dig har olika förväntningar för vad som är möjligt för dig. Sedan handlar det också om kronor och ören. En kille har lättare än en tjej att hamna i ett bra lag och få ekonomi för att han spelar.

Kommer ni förändra något i hur ni jobbar efter det här?

– Det vet jag inte. Det är det medicinska teamet som får stå för det.

Läs mer
Jessica Almenäs nya superpass för synliga muskler
Modellerna fick nog av kroppshets – tog egna modebilder
Bevisat: Snygga träningskläder gör att du presterar bättre

Bildkälla IBL