Ändringen börjar gälla nästa år.

TT

Preventivmedel blir gratis för franska kvinnor upp till 25 år

Från och med nästa år får unga kvinnor i Frankrike gratis preventivmedel.
Det här meddelar den franska regeringen nu.
TV: Här är 5 snackisar från veckan som gått
1:24

Efter reklamen: TV: Här är 5 snackisar från veckan som gått

(1:24)

Slå på ljud

För att stärka kvinnors rättigheter och minska fattigdom inför nu regeringen i Frankrike gratis preventivmedel för alla kvinnor upp till 25 år. Samtidigt får de över den gränsen tillbaka mer än hälften av kostnaderna.

– Det här kommer att täcka horminiella preventivmedel, biologiska tester som kommer med det, recept för preventivmedel och all vård som har med preventivmedel att göra, upp till 25-årsåldern, säger hälsominister Olivier Vérane till France 2.

Därför går gränsen vid 25

Den franska hälsoministern förklarar också att bakgrunden till beslutet är att färre kvinnor inom en viss grupp använder sig av preventivmedel, men att det skulle kunna ändras om kostnaden togs bort.

– Det finns en minskning i användandet av preventivmedel inom ett visst antal unga kvinnor och de huvudsakliga anledningen till det är ekonomiskt. Det kostar för mycket. Det är oacceptabelt att kvinnor inte kan skydda sig själv själva, att de inte använder preventivmedel om det är deras val, för att de inte har råd med det, säger han.

Det kommer att täcka kostnaderna för p-piller, kopparspiraler och implantat, till en kostnad av 21 miljoner euro per år. Att gränsen går vid 25 säger hälsoministern beror på att det är åldern där fransmän inte längre täcks av sina föräldrars sjukförsäkringar och att det är åldern som kopplas ihop med självständighet i landet.

Effekten av att unga får gratis preventivmedel

The Guardian skriver att preventivmedel varit gratis för tjejer mellan 15 och 18 från 2013, och från förra året har det varit gratis för kvinnor under 15 år. De har enligt tidningen lett till en minskning av aborter.

Förra året lät den franska regeringen meddela att runt 1 000 tjejer mellan 12 och 14 år blev gravida i landet, och att 770 av dessa graviditeter ledde till aborter. Sedan preventivmedel erbjudits gratis till kvinnor mellan 15 och 18 år har andelen aborter minskat från 9,5 på 1000 graviditeter 2012, till 6 på 1000 sex år senare.

Tidningen skriver också att kvinnor över 25 år kommer för tillbaka runt 65 procent av kostnaderna för preventivmedel.

Foto: TT

TV: Här är allt om Texas nya abortförbud
1:24

Efter reklamen: TV: Här är allt om Texas nya abortförbud

(1:24)

Slå på ljud
Relaterade artiklar
Så skulle livet på Hogwarts se ut – om riktiga tonåringar bodde där
17 vardagliga exempel på hur världen har anpassats för män
10 kända kvinnors uttalanden på Internationella kvinnodagen