preventivmedel utan hormoner

Preventivmedel utan hormoner – detta finns och så säkert är det

Pessar, kopparspiral, kondom. Här är preventivmedlen som inte innehåller hormoner och så säkra är dem.
7 kändispar du glömt har barn tillsammans
0:54

Efter reklamen: 7 kändispar du glömt har barn tillsammans

(0:54)

Slå på ljud

Om du letar efter preventivmedel finns det en hel del alternativ som är helt hormonfria. Det kan ibland vara önskvärt, speciellt då användaren lider av biverkningar från preventivmedel som innehåller hormoner - till exempel p-piller och p-stav.

På den hormonfria marknaden finns bland annat kopparspiral, kondom, femidom, pessar och preventivmedelsappar. Men hur säkra är dessa egentligen och vilka för- och nackdelar finns det med de olika alternativen? Baaam reder ut.

Preventivmedel utan hormoner

Kopparspiral

Kopparspiralen ger ett mycket säkert skydd mot graviditet och verkar även länge. Spiralen, som är några centimeter lång, innehåller inga hormoner, är gjord av plast och har ett skaft som är lindat med en koppartråd.

Koppartråden är det som ger själva skyddet - den förändrar miljön i livmodern och gör så att spermierna inte kan överleva.

Kopparspiralen sätts in av en barnmorska eller läkare i samband med en gynekologisk undersökning. Samma spiral kan vara inne i upp till fem år och så fort den tas ut finns möjlighet att bli gravid.

Fördelar med kopparspiral är bland annat att det är ett väldigt säkert skydd mot graviditet, att den även ger skydd vid magsjuka och diarré, ingen ökad risk för blodpropp och att den är gratis. Nackdelar är att det kan göra ont vid själva insättningen, ej skyddar mot sexuellt överförbara sjukdomar och kan ge större blödningar och ökad smärta vid mens.

Kondom

En kondom är ett skydd av mycket tunt gummi eller plast. Den skyddar mot både könssjukdomar och mot graviditet genom att den förhindrar spermierna från att ta sig in i livmodern.

För att kondomen ska ge bra skydd är det viktigt att den är på under hela samlaget, utan att den går sönder eller glider av. Det är viktigt att dra ut penisen försiktigt om utlösning har kommit i kondomen så att ingen sperma läcker ut.

Fördelar med kondom är att det inte innehåller hormoner som kan ge biverkningar, ingen ökad risk för blodpropp och skyddar dessutom mot sexuellt överförbara sjukdomar.

Nackdelar med kondom är att den kan gå sönder och åka av under sex och att det är en engångsprodukt.

Pessar

Ett pessar är en kupa gjord av silikon som du smörjer in med pessargel och för in i slidan så att det täcker livmodertappen. Pessaret skyddar mot graviditet genom att förhindra spermierna från att ta sig in i livmodern. Pessargelen gör spermierna mindre rörliga och hindrar dem att simma upp i livmodern och används som ett komplement till pessaret för att öka säkerheten.

Du provar ut pessaret hos en barnmorska eller läkare, men köper pessaret själv. Du behöver inget recept från läkare för att köpa ett pessar. Pessaret sätts in innan samlag och ska sitta kvar i slidan i minst sex timmar efteråt. Du kan använda pessaret igen när du har gjort rent det med tvål och vatten.

Pessar är inte en lika säker preventivmedelsmetod som till exempel spiral eller p-stav.

Fördelar med pessar är att det är hormonfritt, att det inte finns ökad risk för blodpropp och att det kan användas flera gånger om även om pessargelen måste fyllas på.

Nackdelar med pessar är att det inte är lika säkert som spiral eller p.stav, att du måste komma ihåg att preparera och sätta in pessaret innan sex, samt ta ut det minst sex timmar efteråt och att det ej skyddar mot sexuellt överförbara sjukdomar.

Femidom

Femidom är en tunn gummihylsa som förs in i slidan eller analen före samlag. Femidomen skyddar mot både könssjukdomar och mot graviditet genom att den förhindrar spermierna från att ta sig in i livmodern.

För att femidomen ska ge bra skydd är det viktigt att den är på plats under hela samlaget. Du kan sätta in femidomen flera timmar innan samlaget. Det kan hjälpa att använda glidmedel på utsidan av femidomen för att enklare föra in den.

Fördelar med femidom är att det inte innehåller hormoner som kan ge biverkningar, att det inte finns ökad risk för blodpropp och att det skyddar mot sexuellt överförbara sjukdomar.

Nackdelar med femidom är att den kan gå sönder och åka ut under samlag, att du måste komma ihåg att sätta in den varje gång och att det är en engångsprodukt.

P-appar och p-datorer

Preventivmedelsappar använder uppgifter såsom mens, vaginalsekret, ägglossning och temperatur för att identifiera när under menscykeln som du är fertil. Appen räknar ut när din nästa ägglossning kommer ske och kan på så vis berätta för dig vilka dagar du kan ha oskyddat sex utan att riskera att bli gravid, och vilka dagar som du bör undvika att ha oskyddat sex.

Du laddar ner preventivmedels-appen till din telefon, mäter din temperatur varje morgon och för sedan in informationen i appen, som ger dig svar på om du är fertil eller ej just den dagen.

Fördelar med preventivmedelsapp är att det inte innehåller hormoner som kan ge biverkningar och att det inte finns ökad risk för blodpropp. Nackdelar är att det inte är ett lika säkert skydd mot graviditet som till exempel spiral eller p-stav, att du måste ha en regelbunden menstruationscykel för att kunna använda dig av en p-app, att du måste ta tempen varje morgon och att det ej skyddar mot sexuellt överförbara sjukdomar.

Foto: TT

Källa: Mindoktor.se

Relaterade artiklar
5 saker terapeuter gör för att hantera morgonstressen
PT-Fia om livet efter utmattningen: En svår men värdefull resa
Större tryck på Självmordslinjen under pandemin: ”Den svåra ensamheten har ökat”