Psykiatern Anders Hansen: ”Därför kan du inte lägga ner telefonen”

Psykiatern Anders Hansen: ”Därför kan du inte lägga ner telefonen”

Telefonerna och våra sociala medier har oss i ett järngrepp. Vi har pratat med psykiatern Anders Hansen som förklarar hur det har blivit så – och vad som händer i hjärnan när telefonerna stjäl vår tid.

Du kan säkert känna igen dig i att handen ibland åker ner i fickan och fiskar upp telefonen, även när du inte alls har tänkt att du ska göra det. Det är som att handen lever sitt eget liv och själv bestämmer när det är dags för att skrolla igenom Instagram.

Anders Hansen, överläkare i psykiatri, som är aktuell med SVT-programmet Din hjärna säger att det faktiskt är så. Vi har blivit så perfekt dresserade av utvecklarna av de sociala medierna att vi i dag plockar upp telefonen var sjätte till sjunde minut – och det är inte rationella beslut.


Telefonen har hackat hjärnans belöningssystem

– Man har utvecklat produkter som har hackat hjärnans belöningssystem. Framför allt utnyttjar de vår dopaminutsöndring. För varje like du får på ett inlägg får du en belöning i form av dopamin, säger Anders Hansen och fortsätter:

– Vi ska inte glömma att företagen har haft beteendevetare till hjälp när har tagit fram nya funktioner och att de testar, ”Tänk om vi gör den här knappen grön i stället eller testar att ge den här signalen senare”. Och om det visar sig att vi stannar kvar två minuter till i appen så kör de ut det. Det här har gjort att till exempel Facebook har gått från ett universitetsprojekt till ett av världens största företag på tolv år.


200 000 livstiders skrollande om dagen

I ett avsnitt av Anders Hansens program Din hjärna träffar han mannen som ligger bakom infinity scroll, funktionen som gör att det inte finns någon botten när du skrollar på till exempel Facebook eller Amazon. Den mannen ångrar sig i dag.

– Om du inte får en stoppsignal, att du till exempel måste klicka vidare till nästa sida, så kommer du bara att fortsätta. Man har beräknat att det i tid går åt 200 000 människoliv om dagen till onödigt skrollande på grund av den funktionen, säger Anders Hansen.

Han jämför det med att dricka vin. Varje gång glaset är tomt fattar vi ett beslut om vi ska fylla på igen eller inte. Men om vi hade ett glas som hela tiden fylldes på skulle vi bara fortsätta att dricka.


Vi rör oss mindre och sover sämre

Anders Hansen medger att det finns saker som är bra med sociala medier, att vi till exempel kan hålla kontakten med de vi annars kanske inte hade haft fortsatt kontakt med. Men att det negativa överväger. Vi rör på oss allt mindre, är deprimerade i större utsträckning och vi sover också sämre. Framför allt unga.

– Var tredje tonåring sover med telefonen i sängen, som en nalle! Jag får in sådana patienter till mig som vill ha tabletter, men då säger jag att de först får slänga ut telefonen ur sovrummet och köpa en väckarklocka, säger han.


Så länge är det ok att sitta med sociala medier

Ok, telefonen verkar ha oss i ett järngrepp, men måste det vara så farligt då? Ja, det finns flera anledningar till att det här är dåligt för vår hjärna. Dels stör telefonen vår koncentration. Om vi försöker ignorera något, till exempel telefonen, är det en aktiv handling. Så om telefonen ligger på bordet bredvid dig så kommer det att gå åt mental bandbredd för att tänka på att man inte ska plocka upp den. Om du ska göra något viktigt ska du alltså inte ha telefonen i samma rum.

Men ska vi skrota de sociala medierna för att må bra? Nej, att sluta helt är heller inte något Anders Hansen rekommenderar.

– Det verkar finnas en sweetspot när det gäller sociala medier. De som inte använder det alls känner sig utanför och isolerade, men de som använder det mycket mår också dåligt. De som däremot tänker igenom och använder sociala medier medvetet cirka 30 minuter om dagen verkar må bäst. Så använd dem smart.

Du kan se Anders Hansens program Din hjärna på SVT1 på måndagar klockan 20.00.

Foto: Linn Marnfeldt/Itv Studios Sweden

Läs mer:

Barn på sociala medier? Det säger experterna om sharenting

”Vägra sociala medier” – Adam Lundgren snokar i techbranschen

Den kan bli olagligt att dela bilder på dina barn på sociala medier