Psykologen: Därför ska du göra en digital detox i sommar

Psykologen: Därför ska du göra en digital detox i sommar

När du skrollar förbi den ena soliga strandbilden efter den andra är det lätt att få ångest över verkligheten: ett grått kontor och regn utanför fönstret. Att stänga av sociala medier under sommaren är ett sätt att slippa de ständiga jämförelserna.
Sociala medier-detox - så lyckas du
1:32

Efter reklamen: Sociala medier-detox - så lyckas du

(1:32)

Slå på ljud
Sociala medier-detox - så lyckas du

Läs mer: Experten tipsar: Så behåller du glädjen på jobbet i sommar

Du har säkert sett det dyka upp i ditt flöde. En Facebook-status med orden ”Nu tar jag en paus från sociala medier, vi ses igen efter sommaren”. Den aldrig sinande strömmen av filtrerade bilder på stränder, konserter och fester som pågår fram till morgonen är tillräckligt för att ge vem som helst ångest.

Vi frågade Oskar Henrikson, leg. psykolog, om varför en sociala medier-detox kan vara bra och hur man kopplar bort jobbet under semestern.


Oskar menar att många gör som mest inlägg i sociala medier när de har det härligt. När vi oundvikligen jämför oss själva och våra liv med våra bekantas inlägg är det lätt att få en skev bild av verkligheten.

– Människor är väldigt bra på att jämföra sig med varandra. Det kan fungera bra i små grupper som vår arbetsplats eller familj. Men i sociala medier jämför vi oss med alla vi har haft en relation till någon gång i livet. Om alla lägger upp den bästa, härligaste bilden är det lätt att få en känsla av att sommaren pågår från maj till september och är superhärlig varje dag.

Men så ser inte verkligheten ut. För många av oss är antalet semesterveckor begränsade till fyra och det svenska sommarvädret är högst ostabilt. Om du istället väljer att ta en paus från sociala medier under sommaren kan du begränsa vilka du jämför dig med, menar Oskar.

– Du behöver inte jämföra dig med ett ouppnåeligt ideal utan bara de som du faktiskt träffar och pratar med. På så sätt kan du få en realistisk bild av hur det var under semestern.

Oskar Henriksson, leg. psykolog.

Läs mer: Tidiga tecken på att du kan bli utbränd – lär dig känna igen dem

Ett sätt att hantera ditt sociala medier-flöde är att försöka acceptera de tankar och känslor som dyker upp och skapa en distans till bilderna. När du sedan får tanken ’mitt liv är inte lika intressant som deras liv’ är Oskars råd att inte acceptera den premissen rakt av. Försök istället att tänka ’det är inte så konstigt att jag får den bilden av det här filtrerade flödet’.

– På samma sätt som vi är källkritiska till fejknyheter kan vi vara kritiska till det som dyker upp i vårt huvud, säger han.


Men hur gör man för att koppla bort ytterligare en stressfaktor under semestern – jobbet? Oskars råd är att utvärdera vad som fungerade bra och dåligt för dig förra sommaren. Vad mådde du bra av? Vad kändes meningsfullt? Experimentera dig fram till ett fungerande system.

– Vi behöver pröva oss fram. När vi testat lite olika kan vi köra på de varianter som funkade bäst för oss själva.

För att underlätta arbetet för din chef och dina kollegor är det en bra idé att ha bestämt innan semestern hur ni ska sköta kontakten.

– Sätt tydliga riktlinjer för hur ni hanterar arbete och fritid. Hörs ni på kvällar, på semester? Hur allvarligt ska det vara? Har ni en jour? Vem sköter saker som är akuta?

Foto: Thinkstock