PT-Fia: Här är lärdomarna jag drog av min utbrändhet

För ett par år sedan drabbades träningsprofilen Sofia Ståhl, 29, av utmattningsdepression. Vägen tillbaka tog flera år och kantades av skuldkänslor och skam, och hon fick lära känna sig själv på nytt. Här är hennes historia.

Av: Malin Ny

Sofia Ståhl levde sitt drömliv. Hon jobbade som personlig tränare, drev en av Sveriges största tränings- och hälsobloggar och två egna bolag samtidigt som hon tränade och tog uppdrag som skribent. Men till slut sade kroppen ifrån. 2009 fick Sofia sin första panikångestattack och trodde då att hon hade gått in i väggen, men gick inte till läkaren. Först i juni 2012 sjukskrevs Sofia för utmattningsdepression.

– Jag var fysiskt och psykiskt nedbruten och kunde checka av alla symtom på utmattning och depression.


Trots att hon blev sjukskriven tog det lång tid innan Sofia förstod att hon var sjuk. Det var förenat med så mycket skuld, skam och ångest. Hon hade misslyckats. Hon var en sådan som inte pallade med.

– Det var vidrigt länge. Allt jag trodde att jag visste om mig själv och min person hade brustit vilket ledde till identitetskriser flera gånger om. En del dagar kom jag inte ur sängen och andra tog jag mig upp men inte ur lägenheten.

Sofia var sjukskriven under ett års tid men började långsamt att prova belastning igen genom att hyra en kontorsplats. Det första halvåret var hon där några timmar en dag, dagen efter var hon hemma och sov. Tre år efter sjukskrivningen, 2015, började hon äntligen känna att hon var tillbaka i en frisk och fungerande vardag.

– Det är över fem år sedan jag blev sjuk och de senaste kanske två åren mår jag på riktigt bra igen. Jag är höggravid med vårt första barn beräknad i början på oktober, vilket i sig är helt fantastiskt eftersom jag var rädd att min utbrända kropp aldrig skulle kunna orka med en graviditet.


Erfarenheterna från utbrändheten bär hon alltid med sig, och hon litar på att hon har lärt sig så pass mycket av dem att hon inte är rädd för att att bli sjuk igen.

– Jag har lärt mig allt av att vara utbränd! Hur vidrigt det än har varit så behövde jag gå igenom det för att hitta till grunden som är min person idag. Den var nödvändig för att jag skulle bli en tryggare och mindre destruktiv person, säger Sofia och fortsätter:

– Idag känner jag mig själv och min kropp hundra gånger bättre, jag respekterar min kropps signaler, har slutat att försöka behaga alla andra och låter inte folk trycka ner mig. Jag är sällan stressad och mår överlag bättre eftersom jag är mer tacksam och uppskattar det jag har istället för att jaga vidare.

Foto: privat, Thinkstock