
Rawfood: 4 recept som får dig att älska nyttig mat
Är du sugen på kall chokladmjölk eller smarrig zucchinipasta? Rawfood är både nyttigt och gott. Här är recepten du bara måste testa!
God rawfood kan vara både ljuvligt gott och superenkelt att göra. I kokboken Rå Matglädje bjuder Erika Frost in till sin färgsprakande värld, fylld av rawfood och veganmat. Här är fyra drömmiga recept ur boken!

Zucchinipasta med kantarellpesto
Vad sägs om en lyxig, raw zucchinipasta med krämig pesto? Perfekt att bjuda kompisarna på!
4 portioner
Pasta:
3–4 medelstora zucchinier, gärna gula
salt
Pesto:
300 g gula kantareller, putsade
2–4 msk rapsolja
80 g pinjenötter
2 msk näringsjäst
salt och peppar
Till servering:
pinjenötter
rawmesan (Googla för recept, eller köp boken. Om du inte är vegan kan du självklart servera med vanlig parmesan)
grönsallad
ev blåbär till garnering
Gör så här:
Pasta:
1. Spiralisera zucchinin eller gör långa strimlor med en potatisskalare.
2. Salta lätt och lägg i ett durkslag klätt med hushållspapper så att vätskan kan sugas upp.
Pesto:
1. Tossa runt kantarellerna i 2 msk olja, lite salt och peppar. Sprid ut på en plåt och ”baka” i torkugn 3–4 timmar eller i vanlig ugn på lägsta värme med luckan på glänt i 1 timme.
2. Ta undan lite kantareller till garnering. Mixa resten på puls med olja, nötter, jäst, salt och peppar. Var försiktig så du inte mixar för länge – lite sköna små bitar av både svamp och nötter blir bäst.
3. Blanda peston med pastan och toppa med nötter och rawmesan. Servera med en stor grönsallad.
Tips! Byt ut pinjenötterna mot hasselnötter – det blir nästan ännu godare. Och om det är okej att rätten inte är 100 procent raw så testa att först rosta hasselnötterna. Gudomligt gott!

Regnbågssallad med macadamianötsolja
En härlig sommarsallad i regnbågens alla färger. Som dressing pressar du över citron och ringlar på macadamianötsolja.
2 portioner
2 morötter i olika färger
1 polkabeta
10 körsbärstomater, gärna i olika färger
2 färska fikon
1 avokado
200 g blandade salladsblad – spenat, rucola, mâchesallad, röd mangold
1/2 citron, juice
macadamianötsolja
pekannötter
1 ask färska blåbär
ätbara blommor
vitlöksgroddar
salt och peppar
Gör så här:
1. Gör tunna remsor av morötterna med en skalare. Skala betan och spiralisera eller skiva den tunt. Dela tomater och fikon.
2. Skiva avokadon. Tossa salladsbladen med citronjuice och olja, salta och peppra. Arrangera allt på ett stort fat. Dekorera med nötter, bär, blommor och groddar.
Tips! Byt ut macadamianötsoljan mot hasselnötsolja och citronjuicen mot ett par matskedar tranbärsvinäger – en superbra kombo!

Härlig chokladmjölk och somrig jordgubbsmjölk
Ett glas kall O’boy, en skiva snett skuren Skogaholmslimpa med ost och gurka är barndomsminnet av ett mellanmål. Varför inte testa en ny variant av klassikern?
För 2 glas behöver du:
5 dl nötmjölk, mjölk gjord på mandel eller cashewnötter är allra bäst eftersom de har ganska neutrala smaker.
3-4 medjooldadlar, urkärnade.
3 msk raw kakao
Salt (valfritt, men det höjer definitivt kakaosmaken till en ny nivå)
Eventuellt ett par isbitar – chokladmjölk smakar ju allra bäst kall.
Gör så här:
Häll mjölken i en mixer och tillsätt resten av ingredienserna. Mixa tills drycken är helt slät och häll upp i glas. Njut!
Är du mer sugen på jordgubbsmjölk? Mixa istället dessa ingredienser:
5 dl nötmjölk, till den här drycken är cashewmjölken godast.
3–4 medjooldadlar, urkärnade
2 dl frysta jordgubbar
1 nypa vaniljpulver
Den här varianten blir mer som en milkshake än en dryck. Så gott!
Tips!
Testa att göra chokladmjölken med hasselnötsmjölk för en Nutellasmakande dryck.

Lavendel- och blåbärscheescake
Lavendel tillsammans med blåbär och lime är lika med succé! Dessutom måste det här vara världens vackraste cheesecake?
För 16 bitar behöver du:
Botten:
3 dl mandel
6 medjooldadlar, urkärnade
1 nypa vaniljpulver
1 nypa salt
Fyllning:
1 dl kokosolja
6 dl cashewnötter, blötlagda i 4–5 timmar
1 dl agavesirap
1 lime, zest och juice
1 msk torkade lavendelblommor
1 dl tinade blåbär
Garnering:
Färska eller tinade blåbär
Ätbara blommor
Lime
Gör så här:
Botten
1. Lägg mandeln i bottnen av en mixer (annars strular det till sig) och tillsätt dadlar, vanilj och salt. Pulsa tills du har en klibbig men fortfarande något chunky massa.
2. Klä bottenskivan av en springform med plastfolie och pressa ut massan jämnt i bottnen.
Fyllning
1. Smält oljan över ett vattenbad.
2. Häll av blötläggningsvattnet och skölj nötterna noga.
3. Mixa olja, nötter, sirap, limezest, limejuice, lavendel och blåbär tills du har en riktigt slät kräm. Var försiktig så att mixern inte blir överhettad. Testa dig fram med lavendeln; du ska bara ana smaken eftersom den ger mer smak efter ett tag.
4. Häll fyllningen över bottnen och låt stå i frysen minst 8 timmar.
5. Tina kakan 30 minuter innan du skär upp den, samt ytterligare 30 minuter före servering. Dekorera med blåbär, blommor och små limeskivor.
Tips! Garnera med blommor och blåbär!

Samtliga recept kommer från boken Rå Matglädje av Erika Frost. Följ Erika på Instagram @loveliveraw!
Läs mer
Sockerfritt bubbel – perfekt till sommarfesten
Nice cream – nyttiga glassen du måste testa i sommar
6 recept på nyttig och läcker sommarsvalka
Foto: Angelica Zander