Recept: Goda och fettförbrännande maträtter

Du behöver inte hålla dig undan pizza, pannkakor och pasta för att gå ner i vikt – det gäller bara att komponera maten på rätt sätt. Gör dig redo för att tappa i vikt, samtidigt som du blir pigg, glad och fräsch!

Frukost

Blåbärspannkakor med quinoa
Du behöver:
1,7 dl kokt quinoa

3 msk osötad mandelmjölk vanilj

1 msk linfrö

1/2 msk lönnsirap

1/4 tsk kanel

Havssalt

Såhär gör du:

Värm en stekpanna till medelhög värme och lägg i en klick smör. Ta fram en matberedare och mixa alla ingredienser till en jämn smet. Stek två pannkakor tills de är gyllenbruna, ungefär 5 minuter på varje sida. Toppa pannkakorna med färska blåbär och lite lönnsirap om så önskas.

Frukostpizza
Du behöver:
1 pitabröd i fullkorn

4 msk pastasås

1 skivat hårdkokt ägg

0,75 dl hackad mozzarella

Oregano

Såhär gör du:
Värm ugnen och splitta på pitabrödet och lägg en av rondellerna på en plåt. Bred på pastasåsen och lägg ut det delade ägget och toppa med mozzarellan. Låt pizzan vara inne i ugnen i ungefär 6 minuter, eller tills osten har smält och blivit gyllene. Ta ut pizzan från ugnen, strö över oregano och dela sedan pizzan i fyra delar.

Lunch

BBQ ranch kyckling- och grönsakswrap
Du behöver:
6 msk skivat kycklingbröst

1 msk barbecuesås

2,25 dl hackad romansallad

1,2 dl kokt quinoa

1,2 dl skivad röd paprika

1 msk ranchdressing

2 större kålblad

Såhär gör du:
Blanda kycklingen med barbecuesåsen i en skål och tillsätt sedan salladen, quinoan, paprikan och dressingen. Trimma botten av stammen på grönkålsbladen och mosa den återstående stammen med en gaffel, så att bladet liknar en tortilla. Smeta ut blandningen på kålbladen och vik ihop det som en burrito.

Blomkålssoppa med curry
Du behöver:
0,5 dl hackad lök

1 hackad vitlöksklyfta

1 msk curry

2 tsk olivolja

4,5 dl blomkålsbuketter

2,25 dl grönsaksbuljong

2 msk konserverad kokosmjölk

2 msk hackade pistagenötter

1/2 rostat pitabröd i fullkorn

Såhär gör du:
Rör ner curryn i olivoljan och tillsätt den hackade löken och vitlöken. Låt koka på medelhög värme i 3 minuter. Rör sedan ner blomkålsbuketterna och grönsaksbuljongen och låt sjuda i ytterligare 8 minuter, eller tills blomkålen är mjuk. Med hjälp av en stavmixer mixar du sedan soppan tills den är slät. Rör sedan ner kokosmjölken och toppa med de hackade pistagenötterna. Servera med pitabrödet!

Middag

Quinoa- och fetaburgare med rotfruktspommes och kryddstark ketchup
Du behöver:
2,25 dl morötter i stavar

1,2 dl palsternacka i stavar

6 msk rå kalkon

0,6 dl kokt quinoa

2 msk fetaost

0,6 dl babyspenat

2 msk ketchup

Cayennepeppar

1 rostat tunt platt bröd

Såhär gör du:
Värm ugnen till 200 grader. Placera morots- och palsternacksstavarna på en plåt med bakplåtspapper och pensla över lite smör och en nypa havssalt. Grädda i ca 20 minuter, eller tills stavarna är lätt bruna. Blanda kalkonköttet i en skål tillsammans med quinoan och fetaosten. Det är detta som utgör basen för hamburgarna. Forma och stek ca 4 minuter på varje sida, eller tills innetemperaturen når 74 grader. Placera burgaren på det rostade brödet och toppa med babyspenat och ketchup. Servera med pommesen!

Linsköttbullar och linguinepasta
Du behöver:
1 tsk olivolja

0,6 dl tärnad lök

1 tsk hackad vitlök

1/2 tsk röda paprikaflingor

0,6 dl linser

0,6 dl havregryn

1 msk linfrö

1,7 dl kokt linguinepasta fullkorn

1,2 dl tomatsås

1 msk riven parmesan

Såhär gör du:
Värm ugnen till 200 grader. Koka upp olivolja, lök, vitlök, paprikaflingor samt linser (som ska vara sköljda och avrunna) i en stekpanna under ca 5 minuter. Mosa sedan linsblandningen tillsammans med havregrynen och linfröna. Forma blandningen till sex bollar, placera på bakplåtspapper och grädda i ugnen under ca 20 minuter. Ät den kokta linguepastan tillsammans med linsbollarna och tomatsåsen toppat med parmesan.

Foto: All Over Press