Mandelmjölk
1 liter
Ingredienser
3 dl mandlar, blötlagda i 6 till 8 timmar
1 liter kokosvatten eller vanligt vatten
1 tsk vaniljpulver
1 nypa havssalt
Gör såhär:
Lägg mandlar i en skål eller burk och täck med tillräckligt med vatten så att de får plats att svälla. Låt stå svalt i minst 6 timmar eller över natten. Då blir de både lättare att mixa och enklare för magen att smälta.
Sila bort vattnet och skölj mandlarna noga.
Lägg dem i mixern och mixa på hög hastighet i någon minut tills du får en fin, vit mjölk.
Sila mjölken genom en nötmjölkspåse eller sil ner i en skål och krama med händerna så att du får ut varenda liten droppe. Rör ner vanilj och salt. Andra kryddor som är goda att smaksätta med är: kanel, kardemumma, kokosextrakt och chaikrydda.
Häll över mjölken i en glasflaska med lock och förvara i kylen i upp till 3 dagar. Skaka före användning.
Tips: Spara nötresterna som blir över! De är perfekta att blanda i biffar, pajdeg, torka eller att ha i müslin eller i nötbollar.
Foto: All Over Press