Proteinbars
Ingredienser
2,5 dl urkärnade dadlar*
4 msk honung eller agavesirap
4 msk jordnöts- eller mandelsmör
2,5 dl hackade osaltade mandlar
3,5 dl havregryn
Valfritt tillägg: Hackad mörk choklad, torkad frukt, nötter eller bananchips.
Valfri smaksättning: Kanel, kardemumma, vaniljpulver eller kokos.
*Om dadlarna inte känns klibbiga och fuktiga kan du blötlägga dem i 10 minuter och sedan låta vattnet rinna av.
Gör såhär:
1. Mixa dadlar i en mixer i cirka en minut. Det ska bildas en degig konsistens.
2. Rosta havregrynen på en plåt i ugnen på 180 grader i cirka 15 minuter, eller tills de är gyllenbruna.
3. Hacka mandlarna och lägg de i en bunke tillsammans med dadelsmeten och havregrynen.
4. Värm honung och jordnötssmör i en kastrull på spisen på svag värme så att det precis smälter. Häll det över ingredienserna i din bunke och blanda väl.
5. Täck botten och kanterna på en liten bakforn (ca 15-20 x 15-20 cm) och fyll med smeten som du trycker ut så den blir jämntjock. Täck med plastfolie och ställ in i kylen eller frysen i 15 minuter.
6. Ta upp dem ur formen och plastfolien och skär i 10 jämna barer.
Förvara proteinbarsen i kylen i upp till 1,5 vecka eller i frysen i 2-3 månader.
Läs mer
Poke bowl – så gör du nya trendiga hälsorätten
Zoats – Så gör du nya trendiga superfrukosten
Sockerfri smulpaj med äpple och kanel
Nyttiga brownies med hasselnötter och flingsalt
Foto: IBL